От ГЕРБ поканиха за преговори всички партии в 50-ото Народно събрание. Разговорът е за приоритети, но крайната цел - намирането на подкрепа за правителство.

Търси се „правителство на споделената отговорност“.

Правителство, което да бъде "скрепено" с документ с приоритети и което да управлява страната в следващите 4 години.

Премиерът да е от ГЕРБ, но имена за този пост все още не се обсъждат. Така може да обобщим първия ден от преговорите за редовна власт, в който се включиха само от ДПС.

На масата за разговори седнаха трите преговарящи дами от ГЕРБ и шестима народни представители от ДПС.

От ПП-ДБ обявиха, че ще са „проевропейска“ опозиция, а от "Възраждане" биха дали подкрепа само за свое правителство.

 

На кръглата маса

Снимка: БГНЕС

След едночасовата среща стана ясно - ГЕРБ-СДС и ДПС са открили допирни точни в приоритетите си - Шенген, еврозона, развитие на икономиката, отбраната, борба с корупцията, съдебна реформа.

„Не са обсъждани конкретни имена нито за състава, нито за структурата на Министерския съвет, както вече казахме - искаме да направим нещо, което е устойчиво, а за да има нещо, което е устойчиво, то не почива нито на разговори за личности, нито на математически мнозинства. Това минава само и единствено през политики“, каза Деница Сачева от ГЕРБ.

От партията обявиха, че очакват да намерят разбирателство и с други политически сили в името на правителство на споделената отговорност.

„Това е единствената възможна формула. Хората прекалено много се измориха от политиката на конфронтация, кой с кого не може. Ние трябва да покажем кой с кого може и да покажем, че можем да надмогнем политическо его“, допълни Сачева.

Благодарност за поканата, но и отказ да присъстват. Така от ПП-ДБ отговориха на ГЕРБ-СДС няколко часа преди насрочената среща.

"ПГ на ПП-ДБ няма да участва в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите, и ще бъде силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България. Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната", се посочва в позицията на ПП-ДБ.

С писмена позиция и "Възраждане" отказаха да преговарят. От четвъртата политическа сила обявиха, че депутатите им ще кажат "Да" само на правителство с техен мандат:

„В случай че „Възраждане“ получи мандат, при неуспешен първи и втори такъв, ще отправим покани към всички парламентарни сили без ДПС за разговори при подчертаване на петте задължителни условия на "Възраждане" за формиране на кабинет“.

Покани за преговори утре са получили и останалите три партии в 50-ото Народно събрание - БСП, „Има такъв народ“ и „Величие“.

Колко от срещите ще се случат - предстои да разберем утре.