Лабораторията на тяхната идеология е доскоро обезлюдено варненско село. Там е люлката на „Величие“. През последните около 5 години стотици хора от цялата страна и чужбина им се доверяват не просто с гласа си, а и спарите си , бъдещето си ... и ги последват в село Неофит Рилски.

Там е събрана първата представителна извадка на електората на „Величие“. Селото е известно с мега проекта „Исторически парк“. Но още по-впечатляваща от парка е общността млади хора, преселили се да живеят тук. Да създават семейства и деца. Те са не просто жители, а инвеститори и общност. Имат си и водач. Ивелин Михайлов - Създателят.

„Родом от София съм. И преди две години се преместих със семейството си в Неофит Рилски“, казва Александра Бешевлиева.

„Тук ми се отразява добре, защото си има хора, които са подобни на нас“, споделя Марина Иванова.

„Тук дойдох заради средата, тук се запознах с моя мъж. Моят съпруг. Той пък е дошъл тук от София. Но не сме се познавали преди. Тук се запознаваме, тук се влюбваме, тук правим дете“, обясни Кристина Капитанова.

Снимка: bTV

„Решението да дойда да живея тук е от 2019 г. Аз виждам потенциал в това нещо и съм решил да се включа с някаква сума в „Исторически парк“. Те се купуват дялове. Като всяко едно АД. Проектът не разпределя печалби. Защото той е стартов етап. Смятам, че за такъв проект изисква малко повече време. Не съм търсил печалби, не мисля, че толкова бързо може да стартира една толкова огромна машина“, казва Ивайло Иванов.

Колко хора като Вас, които са се населили тук, са и акционери?

Има доста хора, които са подкрепили проекта. Доколкото знам за хиляди хора в „Исторически парк“.

Снимка: bTV

Истински старите къщи в селото изчезват една след друга, а на тяхно място се строят нови - но антични, средновековни, от Първото и Второто българско царство. Величието е във фантазията за миналото. Стилът на населеното място наподобява Скопие, но за разлика от македонските антични сгради от гипсокартон, тук фантазията за историята се създава със значително по-качествени строителни материали. 

Ивелин Михайлов е движещата сила на проекта за село Неофит Рилски.

„Изкупил съм парцели, когато бяха на ниска цена. Имам над 4000 декара УПИ, които съм ги купил на ниските цени“, обясни той.

Два дни след изборите НАП образува производства срещу фирми на Ивелин Михайлов за наличие на финансови схеми и измами, съобщи директорът на данъчните и допълни, че фирмите на Михайлов имат 600 000 задължения към НАП.

Снимка: bTV

По селска улица, отляво има завършена антична къща, отдясно средновековна в строеж и стигаме до две чисто нови възрожденски къщи, където живее Александра Бешелиева и семейството ѝ. Тя е IT специалист от София. Посреща ни, докато децата ѝ имат урок по руски вкъщи.

Ние имаме 4 деца. Тук в това село, и в община Ветрино намираме нещата, които търсим.

Кой е собственик на всички тези къщи?

Различни хора, различни инвеститори. Тези къщи могат да бъдат осъществени като се съберат няколко такива хора като нас и обединят малкото капитали, които имат. Вид инвестиция

Има ли някаква идеология, която обединява хората тук?

Това е причината да се преместим тукТук дойдохме няколко пъти преди да вземем решение да се преместим. Има хора, които са тук да дават и да работятВсяка събота и неделя се организират доброволчески акции. Хора, които правят и дават за общото. Тук имаме достъп до чиста храна и нормални взаимоотношения.

Снимка: bTV

Те се определят като родолюбци, но се готвят за времето, когато, според думите им, половината свят ще говори руски.

Работата на Кристина е да намира хора, които да се включват в проекта за общността и за строежа на къщите финансово.