„Не се справихме за една година, което е критика към нас, но аз никога не съм си представял, че ще се справим за една година”. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с представители на граждански организации в Министерски съвет в понеделник.

След като за пореден път прехвърли въпроса с датата на оставката на кабинета към парламентарно представените политически партии, министър-председателят продължи коментара си: „Оценката за работата на едно правителство е субективна. Няма обаче нито един фискален или макроикономически параметър, който да е по-лош при нашето управление(...) През последната година нямаше коментари за изпълнението на програмата на правителството. Бих бил доволен, ако чувах критични коментари по нашата програма, но такива нямаше. Може би всички трябва да се фокусираме, върху това, което искаме от едно правителство”.

В същия тон на неопределеност Орешарски продължи коментара си: „Въпросът за състоянието на държавата е много общ. То не може да се характеризира еднозначно. Има сектори, които са в по-лошо, а други в по-добро състояние”.

Премиерът призна, че Здравната каса и лекарствената политика се отнасят към негативната графа: „Дефицитът, който заварихме през миналата година, оказва влияние и върху текущия дефицит. За съжаление, върху този ефект влияе вероятно по-мудната работа на администрацията, правителството ни, без законови изменения не могат да се въведат дисциплиниращи мерки. Не бяхме достатъчно настоятелни тук и виждам, че нещата не са добри”.

В категорията с минусите се оказа и енергетиката, която според премиера, „щеше да е в отлично състояние, ако бях удовлетворил искането за увеличаване на цената на енергията с 25 - 40 процента. Тази цена щяха обаче да я платят гражданите и фирмите с намаляването на конкурентоспособност. Ние предпочетохме да задържим цената и видехме, че някои участниците в пазара на енергия имат 35 - 40 процента рентабилност, каквато няма в нормален бизнес”.

„Не знам защо не се разбираме за проекта "Южен поток", сподели Орешарски. „Подписаните документи на ниво компании не пораждат никакви неустойки за страната”, добави той.

На фона на негативите, премиерът обяви, че няма предпоставки да се актуализира бюджетът в средата на годината освен политико-пропагандни: „Към края на април нивото на приходите в бюджета са 30,5 на сто от годишните разчети. Това не е най-доброто, което човек може да пожелае, но е най-доброто за последните пет години. Ако ни се струва малко, значи в предишните години е било катастрофично”.

Според него атаките към Корпоративна търговска банка са довели до липса на ликвидност в нея и въвеждане на особен надзор от страна на БНБ. „Под такава угроза може да попадне всяка банка”, посочи той.

Те не му дават да си тръгне

Медиите бяха поканени на срещата между власт и граждански организации, но нямаха право на въпроси. В залата влязоха само лица, познати от контрапротестите и зимните демонстрации срещу Бойко Борисов.

Те категорично се обявиха срещу идеята Пламен Орешарски да напуска поста си предсрочно.

"Не само не трябва да си подавате оставка, вие нямате право да си подавате оставката! Сега, ако се поддадете на политически натиск, това ще е предателство към целия народ, към хората, които ви повярваха", заяви Нина Гергова.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство