Стабилна и предсказуема външна политика на България отчете ресорният министър в оставка Кристиан Вигенин на финала на престоя си на този пост. Според него в последната година управляваното от него ведомство е поддържало важен стратегически баланс в отношенията на страната с външния свят. Движело се е и по приоритетите на правителството, без да проявява хаотичност. Вигенин сподели още, че няма основание за отбелязване на съществени пропуски и излиза от министерството с чувството за изпълнен дълг към държавата.

Поредица от събития, които не бяха предвидени и най-вече кризата в Украйна доминираха в голяма степен работата ни, посочи още министър Вигенин, цитиран от пресцентъра на МВнР, като, по думите му, това ще продължи и при следващите правителства. В рамките на тази криза беше важна ролята на НАТО и ние преоткрихме значението на нашето членство, което отбеляза 10 години през 2014 г., каза той. Външният министър открои още едно събитие, което се отрази съществено и на дейността на МВнР – рязко нарасналият бежански поток към страната ни. Положихме максимални усилия, за да се справим с това предизвикателство, както с помощта на европейските ни партньори, така и чрез активен диалог с Турция, подчерта той.

Кристиан Вигенин се спря на положените целенасочени усилия за преодоляване на констатирания дефицит в българската външна политика и дейността на МВнР в двустранните отношения със страните-членки на ЕС. За кратко време бяха реализирани посещения във Великобритания, Франция, Германия, Италия и други страни-членки на ЕС. Отношенията със САЩ също имаха възходящо развитие и активният контакт с американската страна по визовия режим трябва да продължи. Независимо от сложната международно среда успяхме да запазим каналите за комуникация с Руската федерация, заяви той. Външният министър маркира още засилената динамиката на отношенията с Китай и Виетнам, като изтъкна реализираните посещения на високо и най-високо равнище. Това бе част от усилията на правителството за разширяване на контактите със страните с висок икономически растеж, допълни той.

България участва пълноценно в дебатите в различните формати на Съвета на ЕС и във формирането на политиките на Съюза. Подобрихме координацията в рамките на Съвета по европейски въпроси, който се председателства от министъра на външните работи, което трябва да бъде надграждано, каза още Кристиан Вигенин. Той посочи, че продължава подготовката на ротационното председателство на България на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 г., като в МВнР е създадена първоначалната организация, а една от първите задачи на редовното правителство е да регламентира междуведомствената координация.

България игра активна роля по отношение на Източното партньорство, изтъкна министър Вигенин, като отбеляза, че ние сме четвъртата страна-членка, която ратифицира Споразуменията за асоцииране на Грузия, Украйна и Молдова с ЕС. Възстановихме и разширихме позициите на България в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Проведохме едно успешно председателство на ЧИС в една сложна ситуация, като не допуснахме кризата в Украйна да се отрази на ефективността на организацията. България беше одобрена за ротационен председател на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) от средата на 2015 г.

Едно от постиженията за изминалата година е значителното подобряване на климата в отношенията с Република Македония, който дава възможност в близко бъдеще да бъде финализирана работата по подписване на Договора за добросъседство, смята Кристиан Вигенин. По моя инициатива бе създаден Междуведомствен съвет за регионално сътрудничество, чиято цел е да координира политиките, приоритетите и проектите на отделните министерства със съседните страни, заяви той.

Като успех на българската дипломация министър Вигенин посочи преизбирането на Ирина Бокова за Генерален директор на ЮНЕСКО, като подчерта, че това е резултат от усилията на три последователни правителства. Важно е този стил на работа да бъде запазен, посочи той, като изрази увереност в сериозните шансове за избирането на г-жа Бокова за Генерален секретар на ООН.

Разширяването на ангажиментите на дипломатическите ни представителства и МВнР в сферата на икономиката също е сред успехите, отчетени от министър Вигенин. Създадена бе специална дирекция в рамките на министерството, която помогна значително за подобряването на координацията с Министерството на икономиката и енергетиката. По отношение на енергийната дипломация той открои посещенията си във всички страни по трасето на „Южен поток”, като подчерта, че всички участнички в проекта държат на него, защото той е важен за енергийната сигурност. В същото време МВнР работеше и по други възможности за диверсификация на източниците на енергийни ресурси – изграждането на интерконекторните връзки, доставки от Катар, Кипър, Държавата Израел, подкрепа за инициативата на Унгария за изграждането на коридор Юг-Север.

Защита правата и интересите на българските граждани в чужбина също бе сред приоритетите на външната политика. Министър Кристиан Вигенин отбеляза посещенията си в Украйна и Молдова, където има големи български общности, като важен политически сигнал, че за България отношението към тях е важно и е част от двустранните отношения.

По отношение на функционирането на Министерството на външните работи министър Вигенин изтъкна засилването на професионализма и прозрачността при взимането на решения. За първи път по абсолютно прозрачен начин се проведе атестацията за повишаване в ранг на служителите. По същия начин се случи и ротация, а извършването на обратна ротация реши проблема със служителите, които, връщайки се от задграничен мандат, е трябвало да чакат с месеци, за да бъдат назначени в Централно управление. Бе елиминирано субективното отношение при назначаването на ръководни длъжности, като бе въведен конкурентен подбор, а предложенията до министъра се правеха от Кариерната комисия, съставена изцяло от професионални дипломати.

Нямаме основание да считаме, че сме направили съществени пропуски. Излизам от министерството с чувството за изпълнен дълг към държавата, заяви в заключение Кристиан Вигенин.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство
  • Президентът връчва проучвателен мандат на ДПС в сряда