Служебното правителство ще бъде съставено от специалисти с проевропейска насоченост. Това каза на срещата с представители на Реформаторския блок президентът Росен Плевнелиев.

В петък държавният глава ще продължи консултациите.

Конкретни разговори за хора от Реформаторския блок, които да са част от служебния кабинет, не са поставяни. Това заяви от своя страна Меглена Кунева след срещата при президента.

Лидерът на "България на гражданите", част от реформаторите, поясни, че по време на консултациите на "Дондуков" 1 била обсъдена програмата и приоритетите на служебния кабинет. Кунева уточни, че срещата с държавния глава и екипа му била по негова покана.

"Приоритетите на служебното правителство, според мен, са разумни и постижими", посочи Кунева и добави, че това, което й направило впечатление, било най-напред организацията на изборите.

"Направи ми най-силно впечатление изключителната ангажираност на президента с партньорството с ЕС и по-специално за разписване на това как ще се харчат парите и какви ще бъдат приоритетите на България в следващите 7 години. През октомври изтича времето, в което трябва да сме направили тази последна редакция на документа", обясни тя и добави, че споделяла притесненията на президента, че има много неразплатени средства между българската държава и ЕК за проекти, които вече са изпълнени в България.

Има доста проекти за разплащане и, ако не го направим означава да поставим под изключително тежък натиск общините, бизнеса и хората, които очакват да получат парите си, коментира още политикът от Реформаторския блок.

Президентът, разказа Кунева, споделил с тях, че от БЛС и много други браншови организации са притеснени за това дали ще издържи системата на публичните финанси на страната. България трябва да има бюджет, който да посрещне тези няколко много важни предизвикателства, заяви Кунева.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство
  • Президентът връчва проучвателен мандат на ДПС в сряда

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!