Опозицията в парламента видя в уволнението на съдия Мирослава Тодорова политическа поръчка, провокация и отключване на таено напрежение в магистратските среди.

Напрежение

Според БСП има напрежение между изпълнителна и съдебна власт. Достатъчна е и една искра, за да се случи безпрецедентният протест на съдиите, коментира Михаил Миков от левицата.

Това, според него, слага тежка оценка за реформата в съдебната система. По думите му случващото се не е продукт на конкретния случай, а просто е отключило едно дълго таено напрежение в магистратските среди.

Всички опити за посегателства върху независимостта и атаки срещу съдебната власт като цяло дават тези бури, смята Миков. Той обаче е на мнение, че не трябва да се дават квалификации, преди да е приключило едно висящо дело.

Не мога да разбера и изявлението на премиера, който сложи етикета "саботаж" върху решението на ВСС, добави депутатът от левицата и предупреди, че такъв подход е вреден за отношенията между изпълнителна и съдебна власт.

Списък

ДПС се обяви за изготвяне на списък на съдиите със забаве ни дела. Според Лютви Местан така депутатите ще могат да преценят дали уволнената Мирослава Тодорова е най-съгрешилият български съдия или има и други, включително поставени на високи властови позиции, с повече на брой просрочени дела. Едва след тази информация, щели да преценят дали решението е принципно или е проява на двоен стандарт.

Депутатът от ДПС поясни, че действително част от ВСС е избран от предишния парламент и каза, че "днешното управление е дало достатъчно знаци, че умее да цени готовността на някои заварени от предишни управления кадри, но достатъчно гъвкави да припознаят новите си господари".

Провокаторите -  Борисов и Цветанов

ВСС за пореден път е изпълнил политическа поръчка и е компрометирал отново себе си като съдебна власт, обяви в декларация от името на ПГ на Синята коалиция съпредседателят й Иван Костов.

"Месеци наред вътрешният министър Цветанов води публична война с уволнената съдийка. Под формата на загриженост за съдебната система, той се разправи с неудобните на властта магистрати и постави на ключови места свои приятели и послушници", заявяват от Синята коалиция.

Десните виждат в действията на ВСС двоен стандарт - уволнява се един съдия заради бавене на дела, прави се забележка на друг за 43 сходни нарушения.

Сините обвиниха Борисов в опит да набеди стария и обезличен ВСС в провокация.

Според десните, целите на премиера и на Цветан Цветанов били да прехвърлят своята отговорност за "жалкото състояние на съдебната система" върху отиващия си и "силно компрометиран ВСС" и в същото време да внушат страх от бъдещи репресии сред събранията на съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и да изберат нов "послушен ВСС".

  • Членовете на ВСС се събраха да побъбрят след скандала "Тодорова"
  • ВСС ще заседава извънредно "по проблемите с дисциплината"
  • Цветанов отново засвири по тънката струна "на чувствата на жертвите"
  • "Екзекуторското" решение на ВСС е държавен произвол
  • Български хелзинкски комитет: Уволнението на Тодорова е политическа поръчка
  • Съдии, адвокати и граждани на протест срещу "Висшия Съвет на Слагачите"
  • Съдии отлагат дела и излизат на бунт срещу ВСС