Извършителите на атентатите в Брюксел обявиха война на цяла Европа. Това мнение изрази в предаването „Лице в лице” бившият външен министър Кристиан Вигенин.

По думите му самият избор на целите – освен предизвикания ефект на паника и страх, е много показателен. „Няма премиер, президент или министър, който да не е минал през това летище, няма служител в европейските институции, който да не е слизал на тази спирка на метрото”, изтъкна Вигенин.

„От нас зависи дали ще се поддадем на страховете, дали ще се затворим в националните си държави, или паралелно с националните мерки най-после ще предприемем адекватни мерки и на европейско равнище”, изтъкна той.

По думите на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев целите на атентаторите са били да всеят страх и паника, да изкарат Брюксел от нормалния начин на живот, да блокират града, и то за дълго време.

„Основните извършители са белгийски граждани. Виждаме гето почти в центъра на Брюксел – в Моленбек, и твърденията, че тези хора са интегрирани, са далеч от истината. Там порядките са такива, каквито са и в редица ислямски държави”, коментира Радев.

„Някой си мисли, че тези хора могат да се интегрират много лесно, като ги допуска в Европа, но всичко това, което се случи, показва, че на практика това не се случва точно така. И във Франция има гета, където на практика полиция и линейки не влизат, там властта са имамите”, посочи евродепутатът от ГЕРБ.

Те са затворено общество, което не се интегрира по никакъв начин и в тази сутация радикалният ислям по-лесно избуява и се стига до такива терористични актове, отбеляза още той.

Според Вигенин огромната част от мигрантите, които прекосяват с цената на живота си Средиземно море или преминават на гръцките острови от турския бряг, бягат от същите екстремисти, които създадоха терора в Брюксел.

Да се хвърля по принцип вината върху всички тях не е справедливо, както и да се счита, че всички, които живеят в гетото в Моленбек, са потенциални екстремисти, изтъкна той.

Когато има вдъхновител в лицето на „Ислямска държава”, такива групи или отделни индивиди могат да бъдат много опасни и са трудни за разкриване, защото действат не като част от големи мрежи, а са локални клетки, които се задействат по определен начин, каза оше Вигенин.

Той цитира статистика, според която от момента, в който ИД се е обявила като халифат на територията на Сирия и Ирак, извършени или вдъхновени от тях са 75 атентата в 20 държави, при които са загинали близо 1300 души.

Предизвикателството е глобално, не само на европейския континент се правят такива атентати, коментира Вигенин.

Споразумението с Турция ще помогне, но това не е панацеята, която ще ни спаси от мигрантската вълна, заяви Емил Радев.

Според него много малка част от мигрантите бягат от войната. „Другите са от Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Северна Африка, там война няма”, изтъкна евродеутатът от ГЕРБ.

Той изтъкна, че тези хора в голямата си част идват от мюсюлмански държави, където шериатът е движещата сила, и не са готови са спазват европейските правила и европейския начин на живот.

На фона на заплахите, които растат, капацитетът на МВР и ДАНС трябва да бъде укрепван. „Не може в период, когато очевидно имаме нужда от много по-ефективно действащо МВР, да говорим за съкращения и намаляване на средствата. В сегашната ситуация разходите за сигурност са приоритет”, подчерта Вигенин.

Технически въпроси, които би следвало бързо да се решават се влачат с месеци и с години, каза още той, като даде за пример оградата по българо-турската граница.

„Не мислим дългосрочно по отношение на въпроси като мюсюлманските общности в България, дали българският, и въобще балканският ислям, който е умерен, е преграда или пък хранителна среда за радикализацията”, изтъкна той.

Емил Радев от ГЕРБ обаче му опонира, че България действа адекватно. България успява да пази много добре външните европейски граници, нашите служби за сигурност действат добре, подчерта той.