Нови близо 200 ареста бяха извършени тази нощ. Сред задържаните е и кандидатът за президент от Зелената партия Джил Стайн, присъединила се към студентите във Вашингтон. Полицията се оплаква, че представители на различни организации са се смесили с учащите. Властите в Бостън обявиха, че всички, които са показали студентските си карти, са освободени.

Заради блокирани сгради Политехническият университет в Северна Калифорния минава на онлайн обучение до края на семестъра. Протестиращите в Колумбийския университет в Ню Йорк се разграничиха от лица, използвали антисемитски лозунги.

През тази седмица недоволство имаше в редица от най-елитните училища, a стотици бяха арестувани. В съботния ден продължиха демонстрациите в редица университети в Съединените щати. Студентите призовават за бойкот на всички, компании свързани с Израел, които подпомагат университетите.

Полицията задържа около 100 души в кампуса на Североизточния университет в Бостън. Най-малко 23-ма души са арестувани в университета на Индиана, а други 69 са задържани в щатския университет на Аризона, за създаване на палатков лагер.

Университетът на Илинойс предупреди за последствията, включително арести и временни отстранявания, за онези, които участват в демонстрациите в кампуса.

През изминалата седмица се стигна до сблъсъци в редица кампуси. Разрастването на протестите започна в Колумбийския университетите, където миналата седмица бяха извършени десетки арести.

В петък ръководството на университета взе решение да разследва президента на учебното заведение Минуш Шафик, като според него тя е нарушила установените протоколи, когато е разрешила на полицията на Ню Йорк да влезе в кампуса и да арестува протестиращи.

Снимка: Reuters

Междувременно Южнокалифорнийският университет отмени церемонията си по раздаване на дипломите на студентите.