Вместо да стигнат до консенсус, представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок влязоха в конфликт след днешните над 6-часови консултации помежду си за съставяне на правителство. Това стана ясно от изказването на Цецка Цачева минути след края на срещата.

"Бяхме много неприятно изненадани от документ, наречен платформа, предоставен на медиите", каза Цачева и добави, че подобен текст не е бил обсъждан при консултациите в Народното събрание. "Приемаме това като извиване на пръсти", каза още тя, като след това подчерта: "Оставаме с известна доза горчивина за сериозността на колегите".

„Не получихме най-важния отговор как можем да съставим стабилно правителство без да сме наясно колко надежден партньор е Реформаторският блок”, каза още Цачева.

Румяна Бъчварова от пък ГЕРБ заяви, че основното притеснение след консултациите е, че няма юридическа яснота относно стабилността на Реформаторския блок, а представителите му не дали отговор за политическите изисквания на ГЕРБ.

От наша гледна точка има всички възможности на постигане на добри резултати и формиране на мнозинство с участието на Блока, заяви на брифинг в парламента Петър Москов от ДСБ. „Нашата оценка за днешният разговор може би ще се размине с тази на колегите от ГЕРБ”, призна той.

„Ние сме дошли на тези преговори с ясното желание за конструктивен разговор. По конкретните зададени от ГЕРБ теми, които са общи за всички политически сили, постигнахме консенсус по над 90% от темите”, заяви Москов и обясни, че относно това, което към момента изглежда като проблем, от Реформаторския блок считат, че едно бъдещо мнозинство има нужда от политическа рамка.

"За нас едно мнозинство, в което участва Блокът, трябва да бъде обратно на предишното. Считаме, че е важно едно такова мнозинство да може да даде ясна оценка на модела на срастване на икономическа, политическа и медийна власт. Търсим общо разбиране за това, че носителите на този модел са политическите формации, които имаха мнозинство в предишния парламент”, каза още Петър Москов.

В крайна сметка от ГЕРБ прекратиха засега разговорите с Реформаторския блок за съставяне на правителство. Петър Москов обаче отвърна, че Блокът е готов още утре да продължи разговорите с готовност да се включи в бъдещо управление. Единственото условие било мнозинството да има политическа рамка, която да е ясен знак, че не одобрява модела "КОЙ".

Бъчварова изрази опасение, че реформаторите искат да ги провокират. „Ние никога не сме поставяли под съмнение правото на най-голямата политическа сила да предложи свой министър председател”, посочи Москов на въпрос дали от РБ са променили позицията си ГЕРБ да излъчи Бойко Борисов за министър-председател. Той допълни, че това кой ще е премиер и министри в бъдещия кабинет не е било тема на днешните преговори.

На брифинга след консултациите от Реформаторския блок повдигнаха и въпроса за Делян Пеевски. Те се възмутиха, че никой от ГЕРБ не е настоял депутатът да бъде изолиран и добавиха, че искат гаранции за действия в тази посока.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация