Демонтиране на модела на срастване на политическата, икономическа, съдебна и медийна власт станал известен в обществото като модела „КОЙ?” – това е първата точка в платформата на РБ за формиране на отговорно, управленско политическо мнозинство в парламента. С нея дясното обединение отиде на преговорите с ГЕРБ.

Хората на Бойко Борисов вече се срещнаха с представители на БСП и ДПС. Бяха установени както сериозни разминавания с вижданията на Столетницата, така и почти пълно сходство с управленската програма на Движението за права и свободи.

Въпреки това, от ГЕРБ бяха категорични, че няма да приемат подкрепата на партията на Местан за правителство на малцинството - заради ролята й в предишното управление.

Общата позиция на РБ за днешните преговори беше съгласувана след дълго заседание на ръководствата на отделните партии вчера. Беше специално подчертано, че министерски кресла не са обсъждани.

Според Реформаторския блок, носители на модела „КОЙ?” (по многократно зададения на Пламен Орешарски въпрос „Кой предложи Делян Пеевски?”-б.р.) са партиите, формирали мнозинство в миналия парламент – БСП, ДПС, „Атака” и ББЦ.

Те трябва да бъдат отстранени от политическата власт в мандата на 43 НС, а с целенасочена система от реформи трябва да им бъде отрязан достъпът и до икономическите лостове, съдебната система, националната сигурност и медиите.

РБ искат и реформа в съда и прокуратурата, защото „сегашната съдебна система лишава гражданите от справедливост, икономиката – от развитие, създава непредвидима среда за инвеститорите и обрича политическата система на корупция”.

Във външнополитически план, дясното обединение се обявява за гарантиране на българския интерес и националната сигурност в големите енергийни проекти и „преразглеждане на отношенията с Русия през отстояване на българските и европейските интереси”.

Реформаторите се противопоставят на нарушаването на човешките права, националполулизма, ксенофобията, расизма и религиозния фундаментализъм.