ДПС има нагласа да подкрепи жалбата на БСП до Конституционния съд срещу президента, защото отговаря на становището ни, че президентът наруши драстично оперативния запис на И. Това заяви пред журналисти в НС депутатът от ДПС Четин Казак, предаде БГНЕС.

До жалбата се стигна, след като Росен Плевнелиев подписа указ за назначаване на членовете на ЦИК при разпределение на мандатите, в което ГЕРБ има мнозинство, а „Атака” и ДПС са представени по равно. Управляващата коалиция прие друга конфигурация на комисията.

Стигна се до ситуация, в която ГЕРБ не получиха зам.-председателско място в ЦИК, а представители на БСП и ДПС намекнаха, че това може да се промени, ако Плевнелиев оттегли указа си.

След срещата на Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали, ДПС подкрепи с гласовете си Маргарита Златарева и тя влезе в ръководството на комисията. Междувременно бившите управляващи внесоха предложения за промени в Изборния кодекс, с които ДПС ще има повече представители в ЦИК от „Атака”

Казак обясни днес, че ПГ на ДПС предстои да вземе окончателно решение, когато е готов крайният вариант на жалбата срещу Плевнелиев.

"По принцип проектът цели да коригира една извършена спрямо нас несправедливост и да ни върне отнетата бройка. С указа на президента бяхме ощетени с един член. Ако има несъвършенства в проекта, те биха могли да се коригират на първо и второ четене", каза Казак.

Депутатът от ДПС обясни, че е свикал извънредно заседание на Комисията по правни въпроси във вторник, където депутати ще обсъдят и гласуват на първо четене в комисията проекта за промяна за ИК, внесен от ГЕРБ.

"Мандат в ЦИК могат да получат само онези, които са се явили на избори, само регистрирали те се и са излъчили кандидати на европейските избори, а не в последствие какво е станало в Европейския парламент", заяви още Четин Казак.

По-късно зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов обяви пред медиите, че и ПГ на "Атака" ще подкрепи жалбата.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)