Малко преди 18:00 часа днес ГЕРБ внесе предложение за промени в Изборния кодекс, които засягат станалата обект на сериозни спорове Централна избирателна комисия.

Вносителите Цецка Цачева, Красимир Велчев, Десисалва Атанасова и Димитър Главчев посочват, че сегашната численост на ЦИК от 19 членове не позволява да се спази съотношението между парламентарно представените партии.

„При изчисления спрямо пълния състав на комисията без двете места, гарантирани за НДСВ и Синята коалиция, се ощетява ПП ДПС, тъй като независимо от преходния остатък получава общо двама члена, колкото има и партия „Атака”, посочват бившите управляващи. Според тях конфликтът може да бъде преодолян, ако местата за парламентарните партии в ЦИК са четно число.

ГЕРБ посочват, че при 18-членна ЦИК ще имат 7 членове, БСП – 6, ДПС – 3, а „Атака” – 2. НДСВ и „Синята коалиция”, които имат евродепутати, но не влязоха в парламента, според промените запазват местата си – по едно на политическа сила, колкото ще получи и всяка друга партия извън Народното събрание, която вкара представител в ЕП.

ГЕРБ предлагат ръководството на ЦИК да включва представители на всички парламентарно представени партии, като за целта бройката на зам.-председателите не трябва да бъде конкретно разписана в Изборния кодекс.

„Съставът на ръководството от 4 членове не дава отговор на въпроса какво се случва, ако парламентарно представените партии са по-малко или повече на брой от представените в настоящия парламент”, посочват от ГЕРБ.

Конституирането на ЦИК предизвика сериозни разправии в парламента. Управляващите искаха разпределение на членовете на комисията, при което ГЕРБ и БСП имат равен брой представители, а ДПС имаше един повече от „Атака”. Опозицията настояваше за мнозинство и равенство между партиите на Лютви Местан и Волен Сидеров.

Президентът Росен Плевнелиев подписа указ за назначаване на ЦИК, в който бяха отразени исканията на ГЕРБ. В отговор парламентарното мнозинство не даде на бившите управляващи зам.-председателско място и така комисията започна работата си в разминаване с Изборния кодекс.

След символична среща на Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали през уикенда, ДПС днес подкрепи ГЕРБ в пленарна зала и Маргарита Златарева беше назначена за заместник на Ивилина Алексиева.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)