30 години след демократичните промени в Източна Европа – bTV Новините започва специален проект „Отвъд Стената”.

Три дни преди годишнината от падането на Берлинската стена, се връщаме към една от първите акции на българските дисиденти.

Снимка: Архив


Димитрина Петрова си спомня как на 26 октомври 1989 г. отива в градинката при „Кристал”, където „Екогласност” събира подписи срещу хидропроектите „Рила” и „Места”. Целта е дисидентите да бъдат чути отвъд Берлинската стена.

„Ние много добре планирахме, да мислим какво да правим наесен, когато България ще бъде домакин на една екологическа конференция на високо равнище”, допълни Димитрина.

Снимка: Архив


В един момент към активистите на „Екогласност” се приближават цивилни и започват да ги бият.

„Това беше просто градушка от удари и ритници, за цял живот ми държи влага и за цял живот си мисля, че няма нищо по-лошо от това държавата да бие гражданите си”, коментира основателката на „Екогласност”. 

Снимка: АрхивДисидентите са хвърлени в автобус и малтретирани, но официално не са арестувани, а цивилните не се легитимират.

Безпрецедентно нашата делегация на екофорума признава за насилието и поднася извинение на своите гости. 

Снимка: Архив

„Дисидентът е човек, който иска да върви по ръба на позволеното, той хваща в ръцете си Конституцията и законите. Той просто иска да се живее така, като че ли ние сме в правова държава и имаме записани някъде права, посочи още Петрова. 

Конфликтът в градинката при „Кристал” за първи път дава гласност на протестите и на дисидентското движение в България. А Димитрина Петрова става един от най-влиятелните защитници на човешките права в Европа.

Падането на Берлинската стена, свалянето от власт на Тодор Живков, зараждането на българското гражданско общество и първите протести в страната: нюзрумът на bTV стартира специална поредица "Отвъд Стената", посветена на 30-годишнината от демократичните промени в Източна Европа и у нас.

Кои са лицата на промяната, коя е общата идея и какъв е животът отвъд Стената, когато вкусът на свободата има цена? Поредицата от репортажи и живи включвания на Кристина Баксанова и Теодора Енчева в новините и актуалните предавания на bTV отговаря на тези въпроси от двете страни на Берлинската стена - столиците на Германия и България.

 • Отвъд Стената: 30 години от началото на демократичните промени в България
 • Отвъд Стената: Документален разказ в центъра на Виена (СНИМКИ)
 • Отвъд Стената: Приключиха празненствата по повод 30 години от падането на Берлинската стена
 • 30 г. от падането на комунизма у нас: Грешки и успехи на хората, участвали в промяната
 • Феновете на "Херта" бутнаха стената 30 години по-късно (ВИДЕО)
 • Отвъд Стената: Историческа грешка даде начало на еуфорията преди 30 г.
 • Трабанти "събориха" Берлинската стена в Павел баня
 • Борисов за годишнината от падането на Берлинската стена: Още носим белезите от комунизма
 • Отвъд Стената: Среща между бивши „идеологически врагове”
 • Отбелязваме 30 години от падането на Берлинската стена
 • Отвъд Стената: Как карикатура в „Стършел” издаде, че тоталитаризмът си отива
 • Отвъд Стената: Ролята на Радой Ралин в дисидентското движение у нас