На днешната дата отбелязваме 30 години от началото на демократичните промени в България. Политиците направиха равносметка за изминалите години.

Президент, премиер и председател на Народното събрание отбелязаха годишнината от промените с постове в социалните мрежи.

На днешната дата през 1989 г.  на пленум на ЦК на БКП Тодор Живков е свален от поста генерален секретар на компартията.

Оценката на президента Румен Радев, е че тогава България е поела с ентусиазъм по нов път, но надеждата се е сблъскала с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които сме платили висока цена – материална и духовна бедност.

А премиерът Бойко Борисов написа в профила си във „Фейсбук”, че с много работа и усилия днес България е различна и тук се живее много по-добре. Според премиера през тези 30 години сме преминали през много трудности, но те вече са в миналото.

Борисов подчерта, че България е член на НАТО и на ЕС, пътуваме свободно по света, БВП бележи ръст всяка година, а безработицата е на историческо рекордно ниско ниво.

В статуса си председателят на народното събрание Цвета Караянчева си спомня, че новините около падането на Тодор Живков преди 30 години съвпаднали с появата на дъщеря ѝ Калина и времето на мечтите за нов живот, но и на фалшивите обещания.

В профила си председателката на парламента се обръща към дъщеря си и внуците със съвет: Според едно американско изследване дисидентите в държавите от Източен блок са 1120. Малобройни, но много достойни – това е общото мнение за репресираните от режима у нас.

На 10 ноември 1989 г. и в компартията се страхуват да не се пролее кръв. С този мотив близкият до Живков Георги Джагаров отказва да подкрепи искане за отлагане на пленума, на който ще се гласува оставката на първия секретар на ЦК на БКП.

В следващите месец-два соцлагерът се сгромолясва. Три години по-късно политологът Франсис Фукояма написа книгата „Краят на историята”, в която прогнозира, че либералните демокрации ще победят в световен мащаб.