Днес се навършват 30 години от падането на Берлинската стена. Събитие с огромно историческо значение, което промени бъдещето на Европа.

По този повод в Берлин вече цяла седмица се провеждат филмови прожекции, театрални постановки, концерти и дискусии. Кулминацията на тържествата е днес – тази сутрин канцлерът Ангела Меркел ще говори в „Параклиса на помирението”, издигнат на мястото на някогашната Берлинска стена.

Пред Брандебургската врата се срещат двама бивши „идеологически врагове” – полицаят от Западен Берлин Петър Даубе и колегата му от Източен Берлин Гюнтер Цие.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди 30 години двамата са на пост един срещу друг,  разделени от Берлинската стена.

Три десетилетия по-късно двамата са близки приятели и пазят спомените от ноември 1989 г.

„Хората седяха отгоре – западноберлинчани, но и граничните полицаи бяхме тук. Хардлайнерите при нас все още се опитваха да държат контрола”, спомня си Гюнтер Цие.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тук бях на пост, на Брандебургската врата. Всички седяха отгоре на стената. Имаше много, които вече я разбиваха и къртеха части от нея. Народните полицаи от другата страна стояха безпомощни”, разказва Петер Даубе. 

Снимка: btvnovinite.bg

И двамата помнят своето първо преминавате в другата част на Берлин.

„Преживях нещо, което никога няма да забравя. Хората стояха по дължината на улицата и ме видяха:  Човече, идва полицаи от Западен Берлин! И ме аплодираха. Така цялото ми пътуване от тук до Александърплац беше с аплодисменти. Това е преживяване, което дълбоко пазя в себе си”, казва още Даубе .

„Винаги казвах на моя шеф, че все някога ще доживея да мога да пътувам на Запад. Мислеха, че съм луд. Така че случилото се за мен беше неописуема радост. Ние сме един народ. Това е”, твърди Цие.

Година след падането на Берлинската стена Даубе и Цие се срещат на работа в един отдел. Между двамата полицаи, които дълги години патрулират от двете страни на Стената, започна приятелство, което продължа вече 30 години.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!