Кризата в Българската православна църква, която с днешна дата се задълбочава, след като Великотърновският митрополит Григорий оттегли подписа си от избора на митрополит Кирил за временен патриарх. Така той застава на страната на пловдивския владика Николай, който вчера оспори легитимността на вота.

Днес митрополит Григорий се присъедини към митрополитите Николай, Калиник и Игнатий, които в събота отказали да подпишат протокола за избор на Кирил Варненски с мотива, че е избран в разрез с устава. Така лагерите в Светия синод стават ясни.

Митрополит Григорий писмено обясни промяната на позицията си, с мотив "трупащите се критики за неспазване на устава на Българската православна църква при избора на наместник -председател на Светия синод".

Митрополит Григорий заявява още, че оттегля подписа си, независимо, че е гласувал за дядо Кирил. Митрополит Григорий не бе открит, за да разясни промяната в позицията си. Други реакции обаче имаше.

Според устава Светият синод взема своите решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове, които са 14. На заседанието в събота двама от митрополитите са отсъствали, а Кирил е получил седем гласа "за", вместо необходимите по устав осем. В устава обаче е записано, че при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят- в този случай именно Григорий, който днес се дистанцира. Ако се уважи неговото ново мнение, гласовете за митрополит Кирил стават шест.

Митрополит Кирил каза, че е съгласен с прегласуване. „Бих се съгласил на всичко, но не мога сам да решавам такива неща, решава ги Светият синод,” коментира наместник-председателят, но добави: „Аз няма лично да внасям за прегласуване този въпрос.”

„Те ме поздравиха, както си е протоколът, слава Богу и след завършването на гласуването митрополит Григорий ме поздрави и тогава те напуснаха, без да заявяват, че са несъгласни. Това не е постъпка на един каноничен митрополит. „Няма основание да се мята този избор за неканоничен. То й е уставен, каноничен и легален.”

Според наместник -председателя на Светия синод действията на митрополитите Григорий и Николай няма да повлияят на подготовката за избор на патриарх. „Това е все пак едно разделение и жалко, аз много скърбя, че отново архиереи си позволяват да не се съобразяват с решение на Светия синод. Това е непослушание към църквата и към Бога, и към Светия дух... Призовавам ги - нека не проявяват повече такива действия, които рушат единството на църквата и на Светия синод.”

Според русенския митрополит Неофит, оттеглянето на подписа на митрополит Григорий е късно и нередно. Той каза, че не би оттеглил подписа си и добави, че дали има нещо нередно ще бъде обсъдено утре.

Светият синод ще заседава независимо от заявката на пловдивския митрополит Николай, че покрай траура от смъртта на патриарх Максим ще отсъства от заседанията и ще пази мълчание през идните 40 дни. Утре в 10 часа ще има съвещание на Светия синод, на което ще стане ясно дали и някой от другите архиереи няма различни съображения. Най-скоро България ще има нов патриарх след 4 месеца. Сценариите с отлагането не подлежат на прогноза.

  • Неофит отслужи първата си литургия като патриарх на България
  • Митрополит Кирил: Новият патриарх работи за единство, подкрепя народа
  • Интронизацията на патриарх Неофит
  • Новият патриарх по пътя към "Св. Александър Невски"
  • Как бе обявен новият български патриарх
  • Балотаж определи главата на Българската православна църква
  • Църквата в трескава подготовка за избора на нов патриарх
  • Промяна в движението в София заради Патриаршеския събор
  • Съдът отказа да разгледа жалба срещу избора на кандидатите за патриарх
  • Богослов: Новата патриаршеска мантия е ушита