Българската православна църква трескаво се подготвя за избора на новия патриарх. Тази нощ ще бъде завършена украсата на катедралния храм „Св. Александър Невски” за тържествената церемония в неделя.

След часове предстои първата интронизация след повече от 40 години. Всъщност по-младите православни българи никога не са имали друг патриарх освен покойния Максим.

В „Александър Невски” бе организирано всенощно бдение до 20 часа. Такова има на големи празници.

Вече са определени тримата митрополити, за които ще се гласува в неделя. Старозагорският Галактион, Ловчанският Гавриил и Русенският Неофит - един от тях ще бъде избран за български патриарх.

Тази сутрин делегатите започнаха да се регистрират в Канцеларията на Светия Синод за Патриаршеския избирателен църковен събор. В София са вече и чуждестранните църковни делегации. Няма да има водачи на други църква на интронизацията, но са изпратени висши представители.

За последен път интронизация на патриарх в "Александър Невски" е имало на 4 юли 1971-ва. 42 години по-късно всичко в храма свети до блясък - подът е полиран и намазан със специална паста, а свещниците са излъскани.

„Опитваме се да отоплим храма в малко по-голяма степен, за да не е толкова студено за тези, които ще чакат. Може би ще се наложи да почакат повече, ако от първия път патриархът не бъде избран, а се наложи втори тур”, обясни епископ Тихон, Патриаршеска катедрала "Св. Александър Невски".

Обявяването на патриарха минути преди интронизацията е предизвикателство и за патриаршеския катедрален хор, който репетира с три различни имена - Галактион, Гавриил и Неофит. За церемонията е написа специална възхвала за Българския патриарх с автор Кирил Попов, която хорът ще изпълни за първи път.

Неделният ден започва с Утреня и Божествена Света Литургия в 5 часа. В 9.10 часа изборната урна ще бъде публично запечатана. Изборът ще продължи от до 11.45. Тогава камбаните на „Свети Александър Невски” ще започнат да бият тържествено до 14.40 часа без прекъсване. Точно на обед новоизбраният патриарх ще тръгне с литийно шествие към патриаршеската катедрала за интронизацията.

bTV ще ви направи съпричастни към събитията през целия ден с извънредни студия и преки включвания. Извънредната ни програма за интронизацията на новия патриарх започва в 8 ч. с Лора Крумова!

В 11 часа започва извънредното студио, в което ще се следят и протестите в цялата страна!

  • Неофит отслужи първата си литургия като патриарх на България
  • Митрополит Кирил: Новият патриарх работи за единство, подкрепя народа
  • Интронизацията на патриарх Неофит
  • Новият патриарх по пътя към "Св. Александър Невски"
  • Как бе обявен новият български патриарх
  • Балотаж определи главата на Българската православна църква
  • Промяна в движението в София заради Патриаршеския събор
  • Съдът отказа да разгледа жалба срещу избора на кандидатите за патриарх
  • Богослов: Новата патриаршеска мантия е ушита
  • "Особено мнение" пак постави изборът за патриарх под въпрос

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!