На 14 януари 1994 г. в бл. 29 в столичния квартал „Белите брези" екип от спецкомандоси - подполковник Марин Чанев, главен сержант Георги Георгиев-Индианеца и Христо Билев, охраняват среща на висшите полицаи полк. Ботьо Ботев и полк. Григор Вълков с дясната ръка на Иво Карамански – бившия полицай Иван Иванов.

Срещата е в разгара на гангстерската война и след поредица от десетки убийства в София. Командосите, са изпратени като охрана с цивилни дрехи и оръжие. По сигнал на деца за въоръжени хора в блока е изпратен екип от спецполицаи. Така се стига до най-голямата вътрешна касапница в МВР, в която полицаите застрелват баретите Чанев и Индианеца и раняват тежко Билев.

20 години никой от ръководството на МВР не поема отговорност кой и защо не е предупредил полицаите, че в блок 29 са не престъпници, а техни колеги.

Колегите на загиналите барети не допускат на погребението шефовете на МВР и командира си. Петров.

Единственият оцелял Христо Билев разказа какво се е случило в блок 29 в предаването „120 минути” след 20-годишно мълчание.

Мишената: Лясковец

20 години след трагичната мисия баретата Христо Билев не вижда смисъл в работата за специализирания отряд. След драмата в Лясковец, при която психично нестабилния Петко Петков застреля командос и рани други трима, Билев посочва, че в момента в България няма нито кауза, нито хора, които да поемат отговорност.

„Всеки влиза с мечти и идеали и никой не мисли, че ще изкара в отряда до пенсия. Минава определен период и всеки си тръгва по пътя”, казва той.

„Най-големите операции на този отряд са били през 80-те години. Няма кой днес да поеме отговорност за такива операции. Кой е този началник, който да каже на снайперистите: Застреляйте ги! Кой ще поеме отговорността за такава команда?” пита бившата барета, който днес се е посветил на грижата за семейството.

Цялата изповед на Христо Билев пред Светослав Иванов в предаването „120 минути” вижте във видеото!

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"