Семейството на Емил Шарков, който преди година загина при обезвреждането на стрелеца от Лясковец, иска истината за спецоперацията.

Близките проговориха при откриването на паметната му плоча във Велико Търново.

Плочата е поставена в двора на училището, в което Емил Шарков завършва средното си образование - днес професионална гимназия по електроника.

Ученици, преподаватели и близки на загиналия сведоха глави пред паметта му. Жестът на училищното ръководство трогна до сълзи семейството на командоса.

„За изминалата година нито един от ръководството на поделението няма доблестта да дойде и да говори с мен. Но аз не очаквам от хората, които са по върха да си признават грешките. Качества като доблест, чест и смелост са за момчетата на първа линия, както Емо.", каза вдовицата Милена Шаркова.

Бащата на убития командос беше категоричен: "Само истината искаме за случая да излезе. Нима нямаше други възможности за това нещо, нима не можеше с малко хитрост или с нещо, а трябваше 5 човека да се ранят и един да се убие? Досега виновни няма за този случай."

Утре, паметна плоча на Емил Шарков ще бъде открита и в Лясковец.

Какво се случи преди година

Дни преди кървавата драма в Лясковец, 53-годишният Петко Петков изпраща поредно заплашително писмо до директора на училището в близост. В него пише, че ако децата продължат да вдигат шум, ще стреля.

Директорът се обръща за помощ към полицията. Към онзи момент Петко Петков притежава оръжие и боеприпаси, с изтекли разрешителни.

Започва планиране на операция по неутрализирането на опасния мъж. Действията са поверени на ГД „Национална полиция" и специализирания отряд за борба с тероризма.

Около 6:00 часа на 14 март 2014 г. спецчастите пристъпват в действие. Домът на Петко е обграден. Отрядът прави първите опити за пробив.

Петков, който живее с майка си, открива стрелба по служителите на МВР. Двама униформени са ранени от рикошет. Полицаите се изтеглят. Подават повторни команди Петков да се предаде.

Стрелецът обаче отново открива огън, при който на място загива спецполицаят Емил Шарков, а други двама негови колеги са ранени.

На 13 март пък ще бъде открита втора паметна плоча в Лясковец. Изработката й струва около 1000 лв., които са осигурени от дарители.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"
  • Уволнен полицейски шеф заради Лясковец, Лазаров не знае