Не са ми ясни мотивите за уволнението на Атанас Илков. Това каза във Велико Търново главният секретар на МВР Светлозар Лазаров във връзка с дисциплинарното уволнение на директора на сектор "Криминална полиция", предаде Фокус.

Припомняме, в събота се разбра, че Илков е бил уволнен, защото е подвел главния секретар при подготовката за операцията в Лясковец, при която един антимафиот загина, а други бяха ранени. Лазаров днес за пореден път повтори, че не е заявявал при служебни разговори в МВР, че е бил подведен.

„Знаете, че има образувано досъдебно производство и оттук нататък думата ще има съдът и прокуратурата, която внася обвинителния акт. В МВР са направени няколко проверки, които аз няма да коментирам, тъй като има съответни резултати, има подадени жалби по съответния административен ред, така че аз едва ли мога да ги коментирам”, заяви Светлозар Лазаров.

Аз виновен?

Веднага след операцията по обезвреждането на Петко Савов, експерти и опозиция хвърлиха вината за провала на главния секретар, но той отказа да хвърли оставка и обвини търновски полицаи, че са компрометирали акцията. Днес той подчерта, че има и наказани от Специализирания отряд за борба с тероризма, но не уточни колко са те.

Лазаров посочи, че структурите, които извършват проверките в МВР са две: „Едната е Инспекторатът, а другата е „Вътрешна сигурност”. Те са на пряко подчинение на политическото ръководство и не е коректно аз да давам оценка или да изтъквам информация, която е от тяхната компетентност”.

Той допълни, че за случая „Лясковец” носи отговорност пред ръководството на МВР и припомни, че непосредствено след операцията е предложил да си подаде оставката.

„Тогава г-н Йовчев (тогавашният вътрешен министър – б.р.) заяви, че след приключване на проверката ще вземе съответното решение. Вие знаете ли колко проверки се правеха оттогава в МВР и то основно по отношение на действията на главния секретар? И аз вече не знам, но знам със сигурност, че няма установени нарушения или грешки по отношение на действията на главния секретар”, заяви Лазаров.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Уволнен полицейски шеф заради Лясковец, Лазаров не знае