Окръжният съд във Велико Търново даде доживотна присъда на стрелеца от Лясковец Петко Петков. Присъдата е за убийството на спецполицая Емил Шарков и опита за убийство на петима други негови колеги миналата година.

Присъдата, както заседанията по делото, остана скрита от камерите. Съдът оневини Петко Петков единствено по обвиненията за хулиганство и че е извършил деянието със средства опасни за мнозина.

Наказание от осем години лишаване от свобода определи той за притежанието на ловна карабина „ИЖ“, полуавтоматична ловна карабина „Arsenal“, полуавтоматична едноцевна пушка „BAIKAL“ и двуцевна гладкоцевна пушка „ИЖ”, както и 343 броя боеприпаси за огнестрелни оръжия.

Петков трябва да заплати и 390 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди на съпругата на Емил Шарков - Милена Шаркова, на дъщеря му - Теодора, както и на родителите му - Ваня Рибчева и Емил Шарков.

Петков трябва да заплати и обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на 10 000 лв. на един от пострадалите спецполицаи, прострелян при акцията. Осъденият ще трябва да плати и над 52 000 лв. направени разноски по делото и държавна такса върху уважения граждански иск.

За максималното наказание пледираха прокуратурата и частните обвинители в процеса, сред които е майката на убития Емил Шарков Ваня Рибчева.

„Петко Петков е физическият убиец на сина ми, той за това нещо трябва да си отговаря, а що се отнася до присъдата - на мен смъртна присъда ми е малко, с нищо няма да ми върне сина”, заяви майката на Шарков.

Тя подчерта, че има и други виновни за смъртта на сина й: "Трябва да отговарят и хората, които заложиха баретите като мишени в този случай... Хора от структурите на МВР, които са имали задача да работят по планирането, подготовката, организаията, провеждането на операцията. Те въобще не са свършили абсолютно никаква работа. Тогавашния главен секретар на своя глава е казал: „Абе, отиваме в Лясковец на еди коя си дата, в еди колко си часа без въобще да провери, докъде са стигнали нещата."

По-рано днес адвокатът на Петков Виктор Костов посочи, че иска оправдателна присъда защото клиентът му е бил нападнат и е действал при самоотбрана. Според него обаче превесът е в полза на прокуратурата – заради разбирането в обществото, че „когато МВР прави нещо, то е законно”.

Напълно съм невинен и ще го докажа. Започва голямата битка. Ще сваля превръзката на Темида", заяви Петков след прочитането на присъдата.

Тя може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"
  • Уволнен полицейски шеф заради Лясковец, Лазаров не знае