Аз искам да го видя в съда този човек, той е безкрайно виновен. Това каза майката на убития преди година в Лясковец командос Емил Шарков по адрес на главния секретар на МВР в оставка Светлозар Лазаров.

В студиото на „120 минути” Ваня Рибчева подчерта, че не се интересува от това да завежда граждански иск, а настоява за прилагане на текстовете от наказателния кодекс, които предвиждат от 1 до 7 години затвор за ръководител, който с действията и бездействията си е допуснал трагични резултати като тези от акцията в Лясковец.

Припомняме, един антимафиот загина, а трима бяха ранени при опит да задържат барикадирал се в жилището си въоръжен мъж.

„Всичко, което беше обявено по медиите, защото информация аз лично не съм получавала нито от МВР, нито от отряда, всичко беше една безобразна лъжа и ако смъртта на сина ми ме натъжава, действията впоследствие просто ме вбесиха”, каза Рибчева.

Тя категорично опроверга версията, че синът й е загинал, докато е прикривал тримата си ранени другари.

Майката на Шарков разказа как е протекла акцията – антимафиот от неговата група е бил ранен на едната тераса на Петко Петков, след това е пострадал друг на другата. И двамата са били изнесени.

Въоръженият мъж е заявил, че се предава, защото майка му е ранена, след което е открил огън по звук или силует и така е отнел живота на Емил.

След това в жилището е влязъл трети екип барети, от които още един е бил тежко ранен.

Ваня Рибчева посочи, че двама помощници на командира на отряда са се опитвали да й обяснят, че рискът е част от работата на спецполицаите, но от думите им се разбрали и неща, които опровергават собствените им тези.

Почернената майка разговаряла с много хора и се запознала и със специализирана литература: „И за най-обикновения човек, който просто разсъждава логично, е ясно, че нито планирането, нито подготовката, нито провеждането на операцията са били както трябва”.

По думите й двете проверки на Инспектората на МВР не са дали задоволителни отговори, макар втората да намеква за конкретни нарушения.

„Който и да е следващият министър, задавам въпрос – ще се намерят ли 5 читави независими експерти, от които да се състави една комисия, която да разгледа случая, без да бъде повлияна. Ще се намери ли министър, който да разпореди трета проверка по случая?”, запита Ваня Рибчева.

Тя беше категорична: „Емо би могъл да се определи като герой, ако всички нормални и правилни хора в България ги определяме като герои”.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"
  • Уволнен полицейски шеф заради Лясковец, Лазаров не знае