Справедливост е всичко, за което настоява съпругата на загиналия при операцията в Лясковец полицай Емил Шарков – Милена, 9 месеца след смъртта му.

В предаването „Тази неделя” тя сподели, че възнамерява да инициира законодателни промени за по-строги критерии за притежание на оръжие. „Наказанията за нарушителите трябва да са много по-големи, а не просто глоби от трицифрени суми”, смята тя. По-късно вътрешният министър Веселин Вучков й обеща съдействие, защото и според него текстовете в закона могат да се прецизират.

Емил Шарков бе прострелян смъртоносно през март при акция по обезвреждане на стрелеца Петко Петков, барикадирал се в апартамента си. 53-годишният мъж от Лясковец беше заплашвал да стреля по децата в съседния училищен двор. Той е обвинен за умишлено убийство на командоса Емил Шарков и за незаконно притежаване на боен арсенал.

В началото на декември му беше повдигнато ново обвинение - за опит за убийство на тримата служители от Специализирания отряд за борба с тероризма, които бяха ранени при стрелбата.

„При цялата акция има натрупване на много ходове, към настоящия етап не мога да обвиня, защото нямам доказателства. Единственото обвинение е за физическия убиец, при когото нещата са безспорни”, коментира Милена Шаркова.

„Рано е да кажа дали мога да простя. Не мога да гледам на нещата по християнския начин”, призна съпругата на убития спецполицай.

„Не съм усетила никаква лечебна сила на времето, напротив – липсата става все по-голяма и пустотата в сърцето ми се увеличава. Няма лек за това. Не деля дните на делнични и празнични, ежедневието ми е максимално натоварено. Излизам с дъщеря ми в 7:00 часа и се прибирам в 21:00 часа и се поддържам ангажирана с различни задачи, за да не се потопя в скръбта, която често ме навестява. Хиперактивността е защитна психологическа реакция – отпусна ли се дори за малко, просто рухвам и после не мога да се събера”, разказа Милена Шаркова.

Дъщеря й Деа е станала на 15 години през октомври и за първи път е празнувала рождения си ден без баща си. „Деа е много силна и носи много силни черти на баща си. Носим кръста си с вдигнати глави и не ни харесва съжалението на хората. Тялага всичките си, все още детски, сили, за да не показва никаква емоция, а това й коства много усилия”, обясни майката.

„Емо беше човек с извънземно чувство за хумор, много е лесно да живееш с такъв човек. На никого животът не е лесен, проблемите ни поглъщат. Разведряваше всички с чувството си за хумор. Има хора, които влизат в едно помещение и го озаряват. Много е трудно да живееш, когато ти отнемат слънцето. Бяхме постигнали уникална хармония помежду си, за която съм благодарна”, сподели още Милена Шаркова.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"