Темата накратко:

  • Българската армия отбелязва своя празник
  • Заради коронавируса беше взето решение да не се организира голям парад в центъра на София
  • Вместо него ще има различни мероприятия в страната
  • Военна техника дефилира в Националния военен университет във Велико Търново
  • Бойни самолети правят показно над Граф Игнатиево
  • Кораби на ВМС участват в демонстрация край Варна
  • Командоси показват умения в Црънча
  • bTV излъчва всичко най-интересно от празника на Българската армия с кадри на живо и коментари от експерти

Проследете с нас празника по часове (най-горе ще намерите най-новата информация)

11:55 Традицията на парада за Деня на храбростта е силно обвързана със скъсването с оковите на Ньой през 1937 г., като прекъсванията са били свързани само с военното положение. Емблематичният парад от преди 83 години е и с безпрецедентен мащаб. Това разказа в специалното студио на bTV преподавателят от Военната академия проф. Димитър Недялков.

По думите му едно от най-силните послания от парада през 1937 г. е че всички самолети в небето са били българско производство. Той апелира отново у нас да се съсредоточи производството на оръжие и бойна техника. Според него тази индустрия може да стане „локомотив“ на държавата.

11:44 Спецсилите са елитът на Българската армия. Зад маските, уменията и мисиите стоят хора от плът и кръв. Срещаме ви с тях тук:

11:42 Военните лекари са на първа линия - срещу жив противник, но и срещу коварните вируси, които не подбират своите жертви. Историите на двама медици, които се борят с COVID-19

11:40 Президентът Румен Радев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поднесоха цветя пред паметника на Незнайния войн. Двамата отдадоха почит към героите, загинали за свободата и независимостта на България.

С това завършват проявите по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия.

11:30 Спецчастите на полигона в Црънча трябваше да прекъснат своята стрелба по време на антитерористична демонстрация на връх празника заради доближили се цивилни, които нарушават правилата за сигурност.

11:20 Граф Игнатиево посреща 6 май в очакване на новите изтребители. В Деня на храбростта демонстрациите бяха в района на авиобазата

11:00 Премиерът Бойко Борисов избра да поздрави военнослужещите на полигона при Црънча  край Пазарджик. Той коментира и речта на президента Румен Радев.

10:55 Курсантите от НВУ се включиха в малък по мащаби, но силен в посланието си парад. Вижте снимки и видео:

10:52 Българските „Тюлени“: Готови за акция по суша, въздух и вода. Командосите на ВМС поддържат форма със свръхтежки тренировки

10:50 Авиацията е страст, кариера, амбиция, а в много случаи - и семейно наследство. Именно такава е историята на двама български пилоти:

10:30 Четири поколения от рода на прочутия капитан Петко Войвода се включиха в служба на слабите и нуждаещите се чрез подкрепа на Българския червен кръст.

10:20 Младите хора трябва да имат идеал и могат да го намерят във военното училище и в службата за родината, каза бригаден генерал Станимир Христов, директор по операции и планиране в Щаба на отбраната.

10:10 Радев: Решенията за националната сигурност не трябва да са само в ръцете на политиците. Бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените, подчерта президентът в празничното си слово

10:00 Коронавирусът не успя да наруши ритъма на бойната подготовка на армията, естествено ние се съобразихме с противоепедимичните мерки, прецизирахме някои мероприятия да няма събиране на големи групи на хора, каза в специалното студио на bTV адмирал Емил Евтимов, началник на отбраната.

По думите му начинът на отбелязване на 6 май не е най-големият проблем на армията. „Обстановката ще има пряко отношение към пазара на труда. Ние набираме военнослужещите в конкуренция с другите отрасли – тази обстановка дава шанс.

Но не мисля, че дългосрочно трябва да градим нашата политика на моментно състояние на пазара на труда, а трябва да бъдем насочени към привлекателността на военната професия, към технологичното развитие и кариерното развитие, което ще даде мотивация на военно служещите“, коментира адмирал Евтимов.

По думите му проектите за модернизация на Българската армия продължават да се изпълняват. 

09:58 Няма година, в която да е пропуснато отбелязването на 6 май, дори и да е нямало паради, каквито ги познаваме днес, каза директорът на Военноисторическия музей доц. Соня Пенкова.

09:55 По думите на генерал-майор Михаил Попов кадрови проблем в Българската армия продължава да има независимо от коронавируса.

9:50 Извънредното положение затваря портала на Военния университет във Велико Търново на 13 март. Как се подготвят бъдещите офицери?

9:45 Каракачанов: Армията не е институция, която може да се уплаши от един вирус. До момента няма искане военните да поемат охраната на обществения ред.

9:35 Историкът д-р Румен Манов: Образованието е най-силното оръжие срещу забравата. Според него този ден е символ на българската военна слава, памет, гордост и победи. Това е денят, в който българската армия отбелязва своята героична история, каза Манов.

9:31 Както е добре известно, днешният ден е не само празник на военните, но и имен ден за стотици хиляди българи.

9:30 Добре дошли в нашия онлайн репортаж!

Тук ще видите всичко най-важно от днешния 6 май - в момента, в който се случва.