Българската армия не е институция, която може да се уплаши от един вирус. Българската армия по Конституция трябва да защитава териториалната цялост на страната, при нужда – да води бойни действия, когато няма да се страхуваме от пандемия, а от куршумите и шрапнелите на врага. Това подчерта пред камерата на bTV вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Той пристигна в Търново за Парада на бъдещите офицери в Националния военен университет. По думите му въпреки епидемията от коронавирус и отмяната на големия парад в София за Деня на храбростта, БА не е прекратила изпълнението на своите задачи.

Каракачанов посочи, че е поставил със своя заповед военните училища под карантина още от 8 март, защото запазването на живота и здравето на бъдещите командири е от първостепенно значение. Затова и, по думите, му, средата в НВУ днес е „стерилна“.

Вицепремиерът посочи, че армията ежегодно участва в мероприятия, свързани със справянето с последиците от бедствия и аварии и др. Ще се наложи ли сега военни да опазват обществения ред? „По искане на министъра на вътрешните работи армията може да участва в охраната на обществения ред. До момента подобно искане не е получено“.