За себе си д-р Дончо Дончев казва ,че е на последната отбранителна линия в най-тихия фронт - този с невидимия враг. Вече месец и половина работи като доброволец в инфекциозната клиника, за да подкрепи колегите си във ВМА.

„Вътре в зоната или изолатора се дава последната битка с този невидим и размножил се на милиарди части противник, който дебне и последните сили за живота на пациента- няма накъде да отстъпваш – изтощително, но се чувстваш човек, когато точно в тези времена си на най- трудното място“, разказва той.

Снимка: bTV

Д-р Дончев е бил и на други трудни места. Участва в състава на втория български контингент в Ирак, когато българите героично отбраняват обсаденото кметство и полицейския участък в града от шиитски милиции и сунитски бунтовници и наемници: „Когато българските войници водеха сражения далече от родината, разбрах в какво сме най-добри. Българският войник нито е най- дисциплиниран, нито най-добре въоръжен, но с храбростта си спечели признанието“.

По думите му и тогава, и сега водим асиметрична война – срещу малък, но упорит и труден за ликвидиране противник.

Сега д-р Дончев излиза от изолатора, вътре ще го смени д-р Дафина Антонова от клиниката за очни болести. „Ние имаме дълг веднъж като лекари и като офицери – пагоните идват с отговорност и трябва да сме готови да се отзовем когато има нужда от нас. Ще посрещаме всички болни, които са подозрителни за заразени с COVID-19“, казва тя.

Д-р Антонова е покрусена заради медиците, станали жертва на вируса. Признава, че родителите й се притесняват

Снимка: bTV

Д-р Дончев разказва, че младите му колеги са мотивирани и смели. Храбростта за него има много измерения: „Военната храброст – знаеш опасността и изправяш глава срещу други храбреци. Тук е друг вид храброст пак знаеш каква е опасността но не знаеш откъде ще дойде. Работиш с майки на малки деца – падат жертви, но пак изправяш глава и вървиш. За мотивация е излишно да говоря – няма предел на силите, щом си дошъл като доброволец – работиш докато можеш и се опитваш да дадеш не само най-доброто, а всичко“.

Д-р Дончев смята,че коронавирусът е стрес тест, който ще подготви човечеството. Той няма време да анализира, а продължава да води войната с невидимия враг за живота на всеки пациент на последната линия, където място за отстъпление няма.