Извънредното положение затваря портала на Военния университет във Велико Търново на 13 март.

Курсантите попадат в пълна изолация. Учебният процес приема дистанционна форма. Животът продължава, но в темпове - нови за бъдещите офицери и техните преподаватели.

Снимка: btvnovinite.bg

"Не е лесно, защото това са млади хора, които бяха свикнали да излизат в петък и да се прибират в понеделник. И изведнъж трябваше да останат повече време тук. Лично аз съм доволен, защото се получи много добър ефект. Те се сплотиха, станаха повече приятели", разказа полк. Иван Маламов, началник на НВУ "Васил Левски" - Велико Търново.

Новината, че част от мероприятията по повод 6 май ще се случат на техния плац идва преди около десетина дни. Толкова е и времето за подготовка на военния парад в приказармен режим.

Снимка: btvnovinite.bg

Вълнението е еднакво за всички. Сред тежките машини погледите приковава момиче в униформа.

Със страстта, с която разказва за бойните машини, старши сержант Искра Найденова разказва за избора, направен преди 4 години.

Снимка: btvnovinite.bg

"За мен това е една престижна професия. Не съжалявам, че съм тук, както и голяма част от курсантките. Тук всички сме под пагон и сме едно цяло без значение дали е мъж, или жена. Занимавам се с техники 42 тона Т72, 13-тонови машини, но за мен просто е чест и привилегия да служа на Българската армия“, споделя ст. Сержант Искра Найденова.

Атмосферата е военна и приповдигната в очакване курсантите да оправдаят гласуваното им доверие.