Четири поколения от рода на прочутия капитан Петко Войвода се включиха в служба на слабите и нуждаещите се чрез подкрепа на Българския червен кръст.

Д-р Петрония Карамитрева е потомък на български бежанци от Беломорска Тракия. По време на Междусъюзническата война, нейният дядо Ангел Карамитрев и семейството му са спасени на българската граница от доброволци на червения кръст:

"И всъщност заветът на дядо ми е неговото семейство да поддържа с каквото може Българския червен кръст", казва д-р Петрония Карамитрева, председател на областния съвет на БЧК - Пловдив.

Карамитреви са потомци на легендарния капитан Петко Войвода:

"Моята прабаба е сестра на дядо Калоян – това е бащата на капитан Петко...", обясни д-р Петрония Карамитрева, председател на областния съвет на  БЧК-Пловдив.

Вече 4 поколения фамилията служи на Българския червен кръст и това  се предава от родител на дете:

"Моят баща винаги ми е казвал да подкрепям червения кръст, когато мога и с каквото мога, защото всъщност така цялата фамилия, преминавайки в България, остава жива", споделя д-р Петрония Карамитрева, председател на областния съвет на  БЧК-Пловдив.

За д-р Карамитрева службата в полза на другите е наследствена черта:

 "Д-р Карамитрева е изключително скромен човек. Но в Пловдив тя е известна – обучила  е поколения медицински сестри", казва Таня Георгиева, директор на  БЧК-Пловдив.

"То идва отвътре – или искаш да помагаш, или просто стоиш в сянка и си гледаш рахата“, казва д-р Петрония Карамитрева, председател на областния съвет на  БЧК-Пловдив.

Продължител на традицията е синът Петър Ходулов, който живее в Естония и също служи в Червения кръст.

В навечерието на Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, bTV Media Group и партньори ще обединят за пореден път едни от най-обичаните и популярни изпълнители у нас в една общозначима кауза – в подкрепа на националната кампания на Българския Червен кръст „Заедно срещу COVID-19”. Второто издание на концерта #ПомогниОтВкъщи ще бъде излъчено на 7 май от 20.00 ч., а даренията ще подпомогнат дейността на БЧК в помощ на усилията на Националния оперативен щаб срещу коронавируса.

Всички, които имат възможност и искат да проявят съпричастност към благородните усилия на  БЧК и към човешките страдания, могат да го направят чрез: 

  • Изпращане на SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори
  • Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС
  • На банковата сметка на БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

IBAN: BG47UNCR7630 1077 9117 00

BIC: UNCRBGSF