Независимо дали стрелят или летят – те служат достойно. Възхищаваме им се заради необикновените умения. Извън полигона те са обикновени хора със сърца, в които чувството за справедливост и съпричастност е по-силно от всичко. Неслучайно ги наричат „Елита на Българския армия“. Просто защото са най-добрите сред най-добрите.

„В Специалните сили хората са подбрани и, първо, те са мотивирани и, второ, са дисциплинирани“, обяснява командирът на рота капитан Найден Найденов.

Да обезвредиш терористи и да спасиш заложници – за командосите от Специалните сили подобни мисии са ежедневие. „За мен най-важното е безопасността, хората са ми важни, всеки един от тях трябва да бъде защитен и предпазен“, казва ротният командир.

Без тях не може да се реализира нито едно военно нападение или операция за противодействие на тероризма. Те отиват там, където властва хаосът и умират хора. Дори след мисия зад граница, героите от бойното поле не се колебаят дали да останат в редиците на армията.

Снимка: Ладислав Цветков

Специалните сили ни потапят в света на разузнаването, където оставаш жив, само ако си хладнокръвен и прецизен. В техния свят не оцеляват нито най-бързите, нито най-смелите, а само най-отговорните.  

Училището за командосите е армията, класната стая – полигонът, а учебникът – автоматът. Командосите  са наследници на легендарната Парашутна дружина, създадена преди 77 години.

След стотици скокове от самолети владеят до съвършенство изкуството на военните във въздуха.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!