След съкращения и недоимък, Българската армия пое по дългоочаквания път на модернизацията. По този път няма място за сделки и сметки за политическо оцеляване. Това подчерта президентът Румен Радев по време на празничното си слово.

В него не липсваха препратки към актуалната обществено-политическа ситуация в страната.

Съвременно въоръжение е необходимо, но то трябва да се придобива по рационални и прозрачни критерии и процедури, категоричен беше държавният глава. „Решения по националната сигурност не трябва да се оставят само в ръцете на политиците“, подчерта Радев.

Той подчерта, че „съвременните отбранителни способности са немислими без войници, сержанти и офицери“ и затова трябва да се обърне внимание на професионалната подготовка, кадровото развитие и социалният статус.

„6 май е и Ден на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си като скъп завет от горди и непреклонни предци. Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение“, подчерта Радев и призова да почетем „всекидневната храброст на достойния българин“, който изрича истината и не се примирява с произвола.

Президентът се обърна към младите българи със следните думи: „Бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените“.