„В една от големите телевизии в събота или неделя колежка от Кеймбридж, имунололог, даде много интересна графика. Тя е на базата на математически модел, базиран на първоначалните данни от този нов вариант на коронавирус и класическия вариант. Ако имаше вариант, който е с 50% по-голяма смъртоносност, то смъртността се увеличава само един път, а ако имаме щам, чиято заразност е по-висока с 50%, смъртността се увеличава няколко пъти“, заяви генерал Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Причината за по-голямата смъртност при по-заразния щам е по-бързото изчерпване на капацитета на болниците, обясни Мутафчийски, който препоръча да се подхожда внимателно към всяко разхлабване на мерките.

"С разширяването на дейността на болничната дейност, все пак болниците удържаха капацитета си, нищо, че не е пълен. Около 30% е заетостта на болни с коронавирус, а 20% са в готовност. Нямаме доказателства за разпространението, има заподозрени такива случаи, но много бързо този вариант измества класическия вариант, което може да доведе до пренапрягане на здравната система. Така може да се стигна до това, че граждани, които се нуждаят от адекватни грижи, да не могат да получат", допълни ген. Мутафчийски.

Изходните нива около 1 октомври са около 35 на 100 000 население. Това е на база на 14-дневна заболеваемост. Пикът го достигаме на 23 ноември с 667 на 100 000 души заболеваемост.

"Това е най-големият връх. Мерките бяха въведени на 27 срещу 28 ноември. Постепенно започва спадане на заболеваемостта. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. С твърдост на мерките, което е по скалата на Оксфорд, очаквахме това да се случи между втората и третата седмица. Но отчетливите резултати дойдоха след 4 седмици", допълни ген. Мутафчийски, който посочи, че смъртността в момента е 9 пъти по-висока в сравнение с октомври.

  • Опашки за ваксина и от членовете на СИК
  • Над 41 хиляди души се записаха за ваксинация в електронния регистър
  • Заради високата заболеваемост: Спират плановия прием и операции в София
  • Атака срещу е-системата за ваксините
  • Спират плановите операции и в МБАЛ-Шумен
  • Случаи на COVID-19 в две училища във Великотърновска област
  • Липсващата държавна подкрепа безпрецедентно обедини музикантите у нас
  • Мерките в червените зони: Спират плановия прием в болниците
  • Брънзалов: Да не противопоставяме ваксинационните пунктове на личните лекари
  • „Пирогов“ спира плановия прием, плановите операции и свижданията