Няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл в Българоя. Вероятно е под 1%. Това каза държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той заяви, че ситуацията във Великобритания рязко се е променила и концентрацията на новия щам е 75%, при положение че е била 10-15%.

Кунчев отбеляза, че новият щам измества бързо класическия вариант и затова не е добре да има крайно разхлабване на мерките у нас.

Той обясни, че има тенденция за намаляване на хоспитализираните и смъртните случаи у нас, но това не бива да ни успокоява.

В Европа са притеснени от новия вариант и ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия. В Ирландия 40% е концентрацията новия щам, а в Нидерландия - 10-15%.

"Има и положителна страна - новият вариант не води до по-тежки заболявания, но се разпространява по-бързо. В носоглътката концентрация е между 10 и 100 пъти по-голяма", добави Кунчев.

България е на 27-о място по заболеваемост и на шесто по смъртност в ЕС. Най-висока е заболеваемостта във Враца, Плевен, Перник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!