Продължава да се запазва тенденцията броят на излекуваните да е в пъти по-голям от броя на потвърдените положителни случаи на коронавирус у нас. За седем дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените случаи е 2993.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

По отношение на заетостта на болничните легла на национално равнище тези за неусложнени пациенти към 21 януари е 29%. Най-висока заетост на леглата се наблюдава в София област, следвана от София-град.

По отношение на заетостта на интензивните легла тя е 43%. Най-висока използваемост на леглата е в София област, Силистра, Ловеч и Видин.

По отношение на положителния медицински персонал общият брой към днешна дата е 9339 души. 989 са на домашно лечение, 89 са хоспитализирани, а на интензивно лечение са 7 души, от които 5 в София-град, един в Шумен и един в Сливен. Излекуваните медици до момента са 8161.

482 са новите случаи на заразени за последното денонощие. 53 години е средната възраст на новодиагностицираните. За изминалото денонощие са починали 37 души. 72 години е средната възраст на починалите.

„По отношение на новия щам притесненията са големи, но няма смисъл в момента да пресилваме нещата. Има опасност, готвим се за нея. Ваксините са решението на тази опасност. Ще създадем цялата организация така, че да ваксинираме максимално много хора в България. Ваксинационният план се изпълнява. Всичко онова, което се иска от нас, ще бъде направено“, категоричен бе Костадин Ангелов.

"От април нататък ще имаме изключително много дози ваксини. По предварителни данни през месец април ваксинираните лица могат да достигнат 863 723, а през месец май - 567 093", допълни той.

Във връзка с изборите той коментира: „Дата е ясна, има указ на президента. Ние сме се ангажирали с време, в което да представим медицинския протокол за провеждането на избори по време на пандемия и той е 45 дни преди датата на изборите. Работим активно по него, използваме опита и на други европейски държави. Ще представим най-добрите решения, за да гарантираме живота и здравето на българските граждани.“