Кулинарно пиршество на траханата – едно позабравено ястие от миналото, се проведе в с. Пелевун.
Тази гозба е наричана още „живата храна“ на дедите ни, а интересът към него събра майстори от цялата страна в ивайловградското село.
Няколко казана с трахана, приготвена по различни рецепти, закъкриха от рано сутринта в центъра на с. Пелевун.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
„Колкото хора има, толкова и начини да приготвиш трахана има“, разказва Теменужка Матева. Нейната например е с квас и процесът по приготвянето ѝ отнема близо половин година.
„Когато вече имаме готовия квас се „възбужда“ втори квас, т.е. втора ферментация се прави, с която вече пък се меси тестото за траханата. Различни видове билки се стриват и се оставят на слънце. Трудоемко е, но крайно полезно и много вкусно“, обяснява още Теменужка Матева.
В никополско пък траханата , която прилича на паста, се приготвя далеч по- бързо.
„Това е нашата трахана. Направихме постна супа – доматена. А това е мляко с треяница“, показва рецептата си Мария Иванова на екипа на екипа на bTV.
За да си спомнят вкуса на траханата, в с. Пелевун през почивните дни дойдоха хора от цяла България.
„Нашите баби с това ни гледаха. Правиха си даже юфка домашна и трахана. Това се прави от всички плодове и зеленчуци. Ние не сме правили, но много обичаме трахана“, твърди Иванка Стоева.
Траханата идва у нас от Азия и в миналото е била единствения начин за запазване на зеленчуците и билките в естествения им вид, без консервиране.