Повече от 300 малки булки дефилираха из улиците на Асеновград по повод обичая „Калиница“. Ритуалът е единствен по рода си, съобщават от общината.

Провеждането му се организира на местно ниво и вече се е превърнал в емблема на Асеновград.

По традиция на Еньовден момичета на възраст между 3 и 7 години биват обличани в бели рокли. Символиката е, че се превръщат в „Слънчови невести“, които в ранни зори посрещат изгрева и озаряват с усмивките си целия град.

Тази година в ритуала се включиха малки булки не само от Асеновград и населените места в общината, но и от София, Бургас, Варна, Смолян и дори от САЩ.

Момичетата оставиха своите нишани (дребни аксесоари – брошки, диадеми, гривни, пръстени, обици и други детски бижута) да престоят в „Мълчана вода“ под открито небе в двора на Етнографската къща.

Днес сутринта всяка една малка мома получи обратно своята вещ, благословена и наречена за здраве и щастие.

Събитието беше уважено лично от кмета на общината д-р Христо Грудев, който присъства на божествената света литургия, отслужена от пловдивския митрополит Николай в параклиса „Св. Ян“. Градоначалникът запали свещ за здраве и благоденствие на всички малки калиници и на целия Асеновград.

Зам.-кметът Петър Петров пък се включи в шествието на малките булки, което под музикален съпровод започна от църквата „Св. Николай - Чудотворец“, премина през параклиса „Св. Ян“ и няколко асеновградски улици, за да достигне до централния площад и да финишира в Градския парк.

Там „Слънчовите невести“ преминаха под красивата арка, обагрена от свежи пролетни цветя, след което получиха грамоти и подаръци от община та в Асеновград.

Празникът в парка завърши с детска музикална програма.