Политически искри в парламента и по време на традиционния блиц контрол. На него не дойде служебният премиер Гълъб Донев, което предизвиква критики от страна на "Демократична България". По време на изслушването на вицепремиерите се повдигнаха въпросите за охраната на границата ни, мигрантския натиск, приемането на еврото и подпомагането на енергийно бедните

„В какво състояние е съоръжението, което би трябвало да възпрепятства тези прониквания във вътрешността на страната“, попита Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

„Оградата е изключително ненадеждна и не може да изпълнява функциите на такъв тип съоръжение“, каза Иван Демерджиев, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

По тази причина в момента се разработват нови мерки за защита на границата, обясни Демерджиев. Той призна, че проблемът е откъде ще дойдат парите за тях, тъй като ЕС отказва даде помощ с мотив, че вече е дала такава веднъж. 

От „Възраждане“ пък поискаха от кабинета „Донев“ да представи анализ на рисковете от въвеждане на еврото у нас.

„Ние знаем категорично от вътрешна информация, че доклад има. Вие умишлено го криете и него предоставяте“, каза Цончо Ганев от от „Възраждане“. 

„За 10-и път ще ви кажа, че по този анализ не се работи“, отговори вицепремиерът Атанас Пеканов. 

От БСП поискаха понятие за енергийна бедност. 

„Служебният кабинет не внася бюджет, в който да се предвидят средства за подкрепа на енергийно бедните хора през зимата. Много бързахте да внесете в парламента покупката на самолети“, каза Корнелия Нинова, председател на БСП.

Пеканов каза, че има забавяне, но са във финалната фаза на този въпрос. Той увери, че домакинствата у нас ще бъдат подпомогнати и с пари по Плана за възстановяване и устойчивост.