Отоплението през зимата е основен проблем за огромна част от хората у нас. Над 50 на сто от домакинствата имат проблеми с плащането на енергийните си сметки.

Това показва ново проучване, обявено по време на форум за енергийната бедност. Изследването проведено в средата на ноември отчита, че 16 на сто от домакинствата всеки път имат затруднения с плащането на сметките за отопление. 36 процента признават, че това им се случва понякога.

На другия полюс са 22 на сто от семействата, които рядко имат подобни проблеми. Толкова са и тези, които никога не срещат трудности с разплащането на месечните сметки за енергия.

На този фон институциите уверяват, че вече са близо до въвеждането на дефиницията за "енергийно бедни".

85-годишният Милко Атанасов е получил 650 лева от държавата, за да си купи дърва за зимата. Надява се помощта да стане по-голяма, защото сега не стига.

Милко вероятно ще попадне в графата на енергийно бедните и след въвеждането на новата дефиниция. За да бъде оценено обаче кои домакинства са енергийно бедни, в бъдеще ще има още критерии:

„Доходен критерий, социален критерии, включително ТЕЛК и пенсионен статус, което определя и нуждата от енергия в домакинствата, както и жилищен критерий, включително възраст и статут на обновление на сградата“, обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Ако дефиницията стане прекалено сложна с прекалено много показатели, ще направи цялото това действие до голяма степен невъзможно да се осъществи. Дефиницята да е проста и разбираема, за да бъде приложена адекватно“, призова председателят на КЕВР Иван Иванов.

Енергийно бедните домакинства ще получат помощ за отоплението и 100% грантове при програма за енергийна ефективност. Така Милко се надява да успее да смени старата дограма, защото сега не може.

Властта уверява, че е на финалната права по въвеждането на дефиницията за енергийно бедни, защото и от това зависи бъдещето получаване на пари по Плана за възстановяване.