Парламентът възложи на правителството да ускори процеса по приемането на еврото. Целевата дата остава 1 януари 2024 година.

В решението си депутатите са категорични, че смяната на левовевете в еврото трябва да стане при сегашния фиксиран валутен курс – 1,95583 лева за 1 евро.

Пет месеца преди да приемем еврото и 1 година след това цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще са задължително в евро и в левове, каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Един месец след като официално въведем еврото, ще можем все още да плащаме в левове, но в този случай ще ни връщат рестото в евро.

Шест месеца след влизането ни в Еврозоната обмяната на левове в евро ще става напълно безплатно във всички клонове на банки и дори в пощенските станции.

Снимка: iStock

Междувременно държавата ще се бори със спекулантите в магазините. Черен списък за всички търговски обекти, които злоупотребяват с курса на еврото - такива идеи обмисля държавата за справяне с магазините, в които цените умишлено се завишават в първите дни след стъпването ни в Еврозоната.

Предстои Българската народна банка да обяви конкурс, в който да могат да участват всички граждани, за да се потърси решение какви символи да се изобразят на българските евромонети. Възможно е това да са както със стотинките и лева - Мадарския конник, Св. Иван Рилски и Паисий Хилендарски.

Повече вижте във видеото.