„Изказаните от общинския съветник Борис Бонев твърдения са манипулативни като изваждат от контекст различни факти, за да се създаде неотговарящо на истината внушение“.

Това се посочва в официална позиция на „ЛОГ-СИБЕРИЯ“ ЕООД, изпратена специално за bTV.

В предаването „Тази неделя“ общинският съветник изнесе информация за подписани договори от Столична община, с които тя се готви да плати за уличното осветление цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Организацията на Борис Бонев “Спаси София” е разследвала обществена поръчка на стойност 73 млн. лева. Компаниите, за които става дума са "ЛОГ СИБЕРИЯ" и "Улично осветление”. По думите на Бонев първата работи с пет пъти по-високи цени в сравнение с офертите на втората.

„Единичното сравняване на отделни цени е изключително некоректно, тъй като обществената поръчка включва два основни компонента с различна тежест, които се оценяват заедно“, поясняват още от фирмата.

„Г-н Бонев извади отделни единични цени за изграждане на нови осветителни тела на „ЛОГ СИБЕРИЯ“ и изцяло пропуска да отбележи цените за техническа поддържка, които са основен елемент на поръчката. За нас този пропуск е напълно умишлен, защото в него се вижда, че цените на „ЛОГ СИБЕРИЯ“ за поддръжка са чувствително по-ниски от тези на другата фирма“, уточняват още от фирмата.

От там заявяват, че по никакъв начин не ощетяват бюджета на Столична община, а напротив - фирмената им стратегия е изградена на базата на минимална цена за поддръжка на месец, която се плаща задължително като твърда цена по договаряне.

„Заложените по-високи цени за евентуално новоизграждане са на база използването на висококачествени материали, които намаляват необходимостта от честно техническо обслужване и поддръжка. Цената за улична лампа от около 5000 лв., която г-н Бонев изтъква, не се отнася за просто поставяне на лампа, а изграждане на мрежа, стълб и осветително тяло, с всички останали компоненти, като в тази цена се включва и труда на специалисти и нужната механизация – вишки и строителна техника“, обясняват от „ЛОГ СИБЕРИЯ“ в становището си.

„Твърденията за заплата от 7000 лв. са не просто манипулативни, но и напълно умишлена лъжа. В чл. 8 от договора ни със Столична община, който Бонев твърди, че е чел, ясно е записано, че в посочените цени са включени всички разходи, включително тези за персонала, който изпълнява поръчката и ръководния екип. Столична община не дължи заплащане на каквито и да е други разноски, направени от изпълнителя цитираните 40 лв. на час се дължат единствено и само ако бъдат възложени непредвидени по този договор дейности, които не са включени в ценовото предложение. До момента Столична община не е възлагала никакви извънредни дейности и практиката показва, че такива в подобни поръчки няма“, посочват от „ЛОГ СИБЕРИЯ“.

От там завършват, че за предоставяне на невярна и манипулативна информация, уронваща името на фирмата, Борис Бонев подлежи на съдебна отговорност.