Спор с развитие в ефира на bTV – по-рано през деня общинският съветник Борис Бонев разкри за скандална обществена поръчка за осветлението на столицата, в която отделните артикули са с цени от 3 до 77 пъти над пазарните.

В ефира на телевизията Бонев поиска оставката на зам.-кмета по транспорта Кристиян Кръстев.

По-късно в „Тази неделя“ се включи и самият Кръстев, който обясни подробно за скандалната обществена поръчка.

„Дяволът е в детайлите. Ценообразуването на тази поръчка се базира на два детайла – изграждане и основен ремонт, а другото е абонамент и поддръжка. Философията на едната фирма е да дадат по-високи цени за изграждане. На другата фирма – те са дали по-високи цени за поддръжка и по-ниски за изграждане. Средната цена за всяка една е приблизително една и съща“, каза Кръстев.

По думите му с всяка от двете фирми е подписан анекс към договора, в който цените се балансират.

На въпрос дали е нормално в едната фирма служителите да получават по 7000 лева заплата месечно и тези пари да идват бюджета, Кръстев каза, че не може той да решава как отделни фирми стимулират служителите си.

„Разбира се, прави впечатление тази сума за заплата, но това е позиция на работодателя. Ние не можем да влияем на една или друга фирма каква да бъде политиката ѝ за мотивиране на служителите“, каза Кръстев.

„И финансовият министър Асен Василев каза, че работодателите не плащат високи заплати. Очевидно тази фирма плаща такива“, каза Кръстев.

Относно цените за отделните артикули, които Бонев също посочи, че са завишени, Кръстев коментира, че това са договорки между фирмите и техните доставчици, а не работа на Столична община.

Кръстев обяви, че няма подаде оставка.

„Вътрешен одит“ на Столична община ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София“ по заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. В обхвата на проверка ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента.