Столична община се готви да плати уличното осветление на София с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните, алармира общинският съветник Борис Бонев.

Неговата организация „Спаси София“ е провела разследване на обществена поръчка за уличното осветление от СО на стойност 73 милиона лева.

„Разследването ни показа, че има цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Има разминаване в цените между двете фирми, които са спечелили обществената поръчка. В една от фирмите средната работна заплата е от 7000 лева, което е почти заплатата на премиера на страната. Договорите са подписани и са влезли в сила“, обясни Бонев.

По думите му в обществената поръчка столицата е разделена на четири части, като те са спечели от две фирми – по две части на фирма. Той коментира, че разминаванията в цените е притеснително.

„Говорим за едни и същи лампи, не различни. В северна София една лампа ще струва 5755 лева, а в южна София – 1587 лева“, каза Бонев.

Той даде и фрапиращ пример – границата между зоните на двете фирми е между Президенството и Министерския съвет. От едната страна на тротоара откъм „Дондуков 2“ лампите струват 1578 лева, а от страната на „Дондуков 1“ – същите лампи струват 5755 лева за лампа.

„Нашият екип направи и експеримент. Избрахме пет артикула от обществената поръчка, които закупихме от най-обикновен магазин. Единият е редова клема, най-обикновено устройство. Ние я купихме за 81 стотинки, а СО ще плаща за тази клема 17,55 лева. Общо петте артикула в нашата фактура са на стойност 139,7 лева, а за същите неща СО плаща 910 лева“, каза Бонев.

Освен това в договора на по-скъпата фирма е поставена средна работна заплата за служителите от 40 лева на час или 7000 лева на месец.

Общинският съветник призова за оставка на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, който е подписал тези договори.

„Смятам, че на хората им е омръзнало някой да прави печалба от една лампа колкото те работят за три месеца, за да изкарат. Тези течове трябва да се прекратят. Аз съм сигурен, че с такива разкрития ще прекратим източването на Столичната община“, каза Бонев.

Заплахите за живота му

Борис Бонев е научил за заплахите за живота му от американските служби, които според закона трябва да уведомят заплашваните лица, ако получат информация за непосредствена заплаха за живота им.

„Аз дадох показания на МВР, ДАНС и Прокуратурата с цялата информация, с която разполагам“, каза Бонев.

По думите му заплахата е била за тежка телесна повреда, която може да доведе до смърт.

„Източниците на тази заплаха могат да бъдат много. Предпочитам да оставя службите да намерят отговорите“, каза Бонев.