Единствените доказани положителни тестове у нас за COVID-19 все още са на четирима пациенти Плевен и Габрово.

Строги мерки са въведени в двата града срещу разпространението на заразата.

Работата в режим "карантина" предизвика хаос тази сутрин пред болницата в Плевен. А в Габровско се налага да се тестват за COVID-19 всички настанени в дом за възрастни заради контактна жена.

В двата града с коронавирус са в сила мащабни мерки в опит да се ограничи инфекцията.

В страната се забраняват посещенията на спортни събития, кина, театри и концерти, както и всякакви масови мероприятия с участие на деца

Щабът изработва критерии, които ще определят кои хора да се изследват първи.

„Национален оперативен щаб. Щабът в момента решава как да се разпределят пробите, за да може да имаме бързи резултати. Има определено натоварване, което може да издържи една лаборатория за денонощието“, каза председателят проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Премиерът поиска от щаба да се помисли може ли по-леките случаи да се лекуват вкъщи.

„Много е важно вие като специалист да подготвите и домашните лечения – при какви условия може вкъщи – щото виждате, че много хора на крак си го изкарват – не разбират, че са били болни“, каза премиерът Бойко Борисов.

Експертите обясняват, че много от заразените прекарват заболяването леко, тъй като вирусът се приспособява. Лабораторно може да се докажат само 1 на 10 случая, защото пациентът трябва да има поне минимални симптоми - като хрема или болно гърло.

„Става по-ниско болествотворен, но по-лесно се предава. Затова посланието ми, личното, а може би и на щаба е младите хора, които карат много леко заболяването, на крак и дори не могат да забележат, че са болни да не контактуват с възрастните си роднини, които са най-податливи“, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Премиерът участва и във видеоконферентна връзка за коронавируса със лидерите на Израел, Италия, Кипър, Австрия, Румъния, Унгария и Хърватия. Той е против удължаване и на грипната ваканция за учениците.

„След сряда да си започнат учебните заведения да си работят, защото това е и за матурите и после много време трябва да се доучва, защото освен на стопанския живот ще се нанесе щета и на учебния процес“, препоръча премиерът.

В Габрово и Плевен няма да се изпраща подкрепление от лекари на този етап. Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че засега няма намерение да се поставят цели градове под карантина.

От оперативния щаб за бирба с разпространяването на коронавируса обявиха на брифинга в 17 ч. 27 проби на потенциално заразени с коронавирус пациенти са били изследвани от лабораторията във ВМА и резултатите на всички са отрицателни.

По-късно обявиха, че и 27 проби от лабораторията в Стара Загора са отрицателни. Общо 20 проби от Добрич, Русе, Шумен, Разград и от Варна са изследвани в лабораторията в морската ни столица. Резултатите от всички са отрицателни.

Междувременно обаче 3 деца със симптоми на остро респираторно заболяване бяха транспортирани от Спешния център в Казанлък към Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ стара Загора. Баща им наскоро се завърнал от Италия.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 541 936 47 481 347 374 2 320 609
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 541 936 47 481 347 374
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer