Денят в няколко изречения – това е дигиталната рубрика на btvnovinite.bg „Денят накратко“ за 8 декември.

Очакван резултат от вота в Брюксел - страната ни не беше приета в Шенгенското пространство. Разговорите за правителство започнаха - два отказа в рамките на час получи номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски.

Акция „Бяло“ в цялата страна продължава с още задържани.

И още - принц Хари и Меган с нови разкрития за кралското семейство в скандален документален сериал, а ново приложение с изкуствен интелект превзема Фейсбук.

Какво се случи на 8 декември?

Официално - България и Румъния остават извън Шенген, Хърватия влиза. 

Родители се оплакват от системен тормоз към децата си от страна на второкласник в 90. СУ в столичния квартал „Люлин“. Оказва се, че училището е безсилно, а родителите са събрали подписка почти 20 деца да се преместят в друго учебно заведение. 

Продължава акция "Бяло" в цялата страна. Колко са задържаните до момента?

На фона на разговорите за кабинет в пленарната зала депутатите за заеха с промените в Кодекса на труда. Минималната работна заплата се увеличава.

Разговорите за правителство започнаха - два отказа в рамките на час получи номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски.

Иран обяви първата екзекуция на протестиращ, осъден за неотдавнашните антиправителствени размирици. 

След като в Германия беше предотвратен държавен преврат, в немското общество възникнаха дискусии. Още вчера стана ясно, че зад плана стои терористична групировка с 21 000 съмишленици, която е имала за цел да създаде държава, подобна на Германския райх от 1871 г. 

САЩ и Русия разменят лишената от свобода американска баскетболна звезда Бритни Грайнър за известния търговец на оръжие Виктор Бут, който е държан в американски затвор в продължение на 12 години.

Първо беше FaceApp, после – AI Portraits, а сега е приложението Lensa. Ако ви се струва, че Фейсбук страницата ви е пълна с футуристични дигитални аватари, това не е само чувство. Приложението Lensa много бързо стана популярно с новата си функция – изкуствен интелект (ИИ) създава т.нар. „магически аватари“. 

Документалната поредица за принц Хари и Меган Маркъл вече е факт. Първите три епизода тръгват от днес по една от стрийминг платформите, а останалите три – на 15 декември.

Кралският канадски монетен двор изработи специална монета от 2 канадски долара с черен кант в памет на кралица Елизабет II.

Студентите празнуват 8 декември. Къде?

Вчерашния ден накратко можете да видите тук.