Иран обяви първата екзекуция на протестиращ, осъден за неотдавнашните антиправителствени размирици. Мохсен Шекари е обесен тази сутрин, след като е признат за виновен от Революционния съд за "враждебност срещу Бога", съобщават държавните медии.

Той е обвинен, че е "бунтовник", който през септември е блокирал главен път в Техеран и е ранил с мачете член на паравоенни сили, пише Би Би Си.

По думи на активисти пред медията той е осъден след показен процес без никаква справедлива процедура.

Директорът на базираната в Норвегия организация Iran Human Rights, написа в Twitter, че екзекуциите на протестиращи ще започнат да се извършват ежедневно, ако иранските власти не се изправят пред "бързи практически последствия в международен план".

Как се стига до екзекуцията?

Съдебната информационна агенция Mizan съобщи, че Революционният съд е бил уведомен, че на 25 септември Мохсен Шекари е блокирал улица "Сатар Хан" в Техеран и е използвал мачете, за да нападне член на Силите за съпротива "Басидж" - доброволни паравоенни сили, които често се използват за потушаване на протести.

На 1 ноември съдът признава Шекари за виновен в сражение и изваждане на оръжие "с намерение да убие, да предизвика ужас и да наруши реда и сигурността на обществото" и го осъжда за "вражда срещу Бога", казва Мизан.

Той е обжалвал присъдата, но тя е била потвърдена от Върховния съд на Иран на 20 ноември.

До момента съдебната система е обявила, че още 10 души са осъдени на смърт по обвинения във "вражда срещу Бога" във връзка с протестите. Самоличността на обвиняемите не е разкрита.

Международната неправителствена организация Amnesty International заяви, че смъртните присъди са предназначени за по-нататъшно потискане на народното въстание и за всяване на страх сред обществото.

Според тях революционните съдилища са действали под влиянието на силите за сигурност и разузнаването, за да налагат тежки присъди след крайно несправедливи съдебни процеси, характеризиращи се със съкратени и предимно тайни процедури, допълва Би Би Си.

Кога и защо започнаха протестите в Иран?

Припомняме, че масовите протести в Иран избухнаха в средата на септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от нравствената полиция за това, че е носела хиджаб "неправилно".

Протестите обхванаха 160 града във всички 31 провинции на страната и се разглеждат като едно от най-сериозните предизвикателства за Ислямската република след революцията от 1979 г.

Лидерите на Иран ги определиха като "бунтове", подстрекавани от чуждестранните врагове на страната и наредиха на силите за сигурност да се справят решително с тях.

По данни на Информационната агенция на правозащитниците (HRANA) досега са убити най-малко 475 протестиращи и са задържани 18 240 души. Тя съобщава и за смъртта на 61 служители на силите за сигурност.