САЩ и Русия разменят лишената от свобода американска баскетболна звезда Бритни Грайнър за известния търговец на оръжие Виктор Бут, който е държан в американски затвор в продължение на 12 години, съобщава Би Би Си.

Размяната е била одобрена от президента Джо Байдън през последните дни, съобщиха източници на американската телевизия CBS.

Грaйнър беше арестувана на московско летище през февруари за притежание на масло от канабис и миналия месец беше изпратена в наказателна колония.

Президентът Байдън съобщи в „Туитър“, че е разговарял с Грайнър, че тя е в безопасност и се прибира у дома.

Администрацията на Байдън предложи размяна на затворници през юли миналата година, като знаеше, че Москва отдавна иска освобождаването на Буут. Министерството на външните работи на Русия потвърди размяната, а руските медии съобщиха, че тя се е състояла в Абу Даби, допълва още британската медия.

Президентът на САЩ е подписал заповедта за освобождаването на Бут, с която заменя 25-годишната му присъда в затвора.

Кой е Виктор Бут?

Виктор Бут е продавал оръжия на военачалници и правителства на разбойници. Това го превръща в един от най-издирваните хора в света.

Наричан "търговец на смъртта" заради търговията с оръжие в годините след разпадането на Съветския съюз, подвизите на руснака вдъхновяват холивудския филм "Господарят на войната" от 2005 г., който се основава на живота му.

Потайната му кариера е прекратена от сложна американска операция през 2008 г., когато е арестуван в хотел в тайландската столица Банкок, което предизвиква гнева на руското правителство.

Две години по-късно той е екстрадиран и прекарва последните 12 години в американски затвор за заговор за подкрепа на терористи и убийство на американци.