Русия се надява на размяна на затворници със САЩ, съобщава Ройтерс. 

Тя включва и осъдения на затвор в САЩ руски оръжеен търговец Виктор Бут, уточни високопоставен представител на руското министерство на външните работи.

Виктор Бут бе осъден на 25 г. затвор по редица обвинения, включително и тероризъм. 

Той трябваше да плати и глоба от 15 млн. долара.

Бут беше арестуван в Тайланд през 2008 г. и екстрадиран в САЩ. Според прокуратурата той се е опитал да продаде оръжия за 20 млн. долара на американски агенти под прикритие. Те са се представяли за бунтовници от Революционните въоръжени сили на Колумбия. Възможно е да е въоръжавал също така талибаните и "Ал Кайда". 

"Американците показват известна външна активност, взаимодействаме си на експертно ниво по канал, създаден специално за тази цел. Безспорно Виктор Бут е едно от обсъжданите лица и ние разчитаме на положителен резултат", каза днес руският зам. външен министър Сергей Рябков.

"Надявам се, че перспективата (за размяна) е не само актуална, но и че наближава моментът за конкретно споразумение", допълва той.

В края на юли администрацията на американския президент Джо Байдън предложи на Москва обмен на Виктор Бут срещу свободата на осъдения за шпионаж в Русия Пол Уилън и Бритни Грайнър, но това така и не се случи.

55-годишният "търговец на смърт" беше един от най-издирваните хора в света, преди да бъде арестуван в Тайланд. В продължение на близо две десетилетия Бут беше най-известният търговец в бранша в света и продаваше оръжия на държави, които извършват престъпления, бунтовнически групировки и кръвожадни военачалници в Африка, Азия и Южна Америка.