„Ние се отзоваваме на вашата покана, за да изразим уважението си към вас. Човек като вас инвестира целия си капитал. Това трябва да бъде адмирирано. Нашата политическа формация е шеста по сила. Ние имаме решение, че в тази конфигурация не можем да подкрепим правителство с първия мандат. Това не е отношение към вас“.

Това заяви съпредседателят на „Демократична БългарияХристо Иванов по време на среща с кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Николай Габровски.

Среща между Николай Габровски и Демократична България
Снимка: Ладислав Цветков

„Това е първата среща в това ви качество. Вие влизате на един изключително труден терен. Ако успеете не само да съставите правителство, а изпълните поставените си цели, това ще бъде успех за страната“, добави Иванов.

„Разговорът сега, макар и не за съвместно излъчване на правителство, е за разговор по приоритети. Това ще е полезно. Не можем да подкрепим първия мандат по причини, които нямат нищо общо с вас“, посочи съпредседателят на „Демократична България“, обръщайки се към Николай Габровски.

Според „Демократична България“ това Народно събрание няма пълноценно мнозинство, а правителство на малцинството създава риск за „задкулисни сделки“.

„Радвам се, че сте в тази зала и благодаря, че се съгласихте да се срещнем. Поемам отговорността за съставяне на правителство в опит за промяна а тона, с който комуникираме и да се намали тази радикализация“, коментира Николай Габровски и изрази надежди за по-различен подход, консенсус и разбирателство.

Среща между Николай Габровски и Демократична България
Снимка: Ладислав Цветков

„Надявам се смисълът, който стои напред да си струва усилията. За мен би било най-лесно, ако се фиксират основни неща, които да бъдат следвани, за които да има подкрепа. България няма нужда от нови избори. Една от причините за това е Плана за възстановяване и устойчивост. Ако няма парламент, няма средства по плана – толкова е проста връзката“, подчерта кандидатът за премиер.

Сред останалите приоритети той очерта членството в Шенген и еврозоната, а Габровски проведе и среща с групата на БСП.