България почита св. Георги Победоносец и храбростта на българската армия. След прекъсване заради COVID епидемията, тази година представителните части на войската и бойната техника отново дефилираха по жълтите павета.

Стотици граждани проследиха на живо тържествения парад с повече от 800 военнослужещи, 62 бойни машини и 19 самолета. Изстреляни бяха и 20 топовни салюти.

Тежка бойна техника и самолети преминаха през центъра на София по време на първия от три години насам военен парад за Гергьовден. Близо 1000 военнослужещи участваха в подготовката на парада. В небето прелетяха бойни и военно-транспортни самолети и хеликоптери.

Празникът започна с водосвет на бойните знамена и знамената светини. С възгласи „ура“ повече от 800 военнослужещи в седем представителни блока посрещнаха бойните знамена.

Президентът и върховен главнокомандващ прие рапорта на командващия парада и поздрави гвардейците, войниците, матросите и парашутистите. Докато войниците маршируваха, децата се радваха. Сред тях и шестгодишната Ема, която вижда за първи път военен парад.

„Българските знамена... и марша на войниците“, казва малката Ема Крумова.

Стотици хора доведоха децата си на площада, за да наблюдават отблизо военните и машините. „Искам да я науча да обича България и да уважава българските военнослужещи и да бъде горда българка“, споделя и бащата на друго дете.

По време на химна бяха изпълнени 20 артилерийски салюта. Началникът на отбраната подчерта, че армията е на своя пост.

„Военнослужещите са хора с кауза. Родолюбието, честта, вярата в бъдещето на държавата са основните двигатели, които ни дават сили да вървим напред в този труден момент“, каза адмирал Емил Ефтимов.

„Ние постоянно поддържаме както техниката, мотивираме нашия личен състав“, каза и полк Атанас Георгиев, началник щаб на Втора механизирана бригада.

По традиция парадът откри хеликоптер МИ-17 с националния трибагреник. След това започна дефилето на представителните части на българската армия и бойната техника. Във военния парад участват 62 машини на въоръжените ни сили. А в небето над София прелетяха 19 самолета и вертолета от ВВС и ВМС.

„Най-много ни впечатлиха самолетите и изтребителите. Няколко пъти ме попита дали няма да стрелят ракетите и автоматите и му обещах надявам се никога да не се налага да стрелят“, споделя и майка, която е довела сина си на площада.

Празникът приключи с тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.