Остава малко до началото на парада, на който ще бъде представена военна техника на Българската армия. В нея все още преобладава съветското въоръжение. Сега ще ви покажем две от машините, които ще можете да видите на днешния парад и с които Българската армия е оборудвана от края на ХХ век.           

Противоракетната ракетна система C-300

Противоракетната ракетна система C-300 е замислена в средата на 80-те години като средство за ефективна борба с нисколетящи високоскоростни цели.

Ракетните комплекси C-300 са основен елемент от българската противовъздушна и противоракетна отбрана. С-300 e на въоръжение в България от 1988 г.

Зенитно-ракетният комплекс е способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно.

Комплексът C-300 е в състояние бързо да реагира на възникващите заплахи поради високата скорост на системите за откриване и насочване, изравнявайки фактора на изненадата, благодарение на радарната система за ранно засичане на целите.  

С какво България охранява своето небе?

Първите самолети МиГ-29 кацат в България в средата на 1989 г. и охраняват българското небе почти 35 години. Отличават се с изключителна маневреност и тяга, което им дава превъзходство във въздуха.

МиГ-29 е многоцелеви изтребител от четвърто поколение. Таванът на полета на МиГ-29 е малко над 18 000 метра. Максималната скорост, която развива, е 2450 км в час благодарение на двата турбореактвни двигателя. МиГ-29 притежава и много по-сериозен боен опит - във войните в Персийския залив, Югославия и Сирия, например. С едно зареждане на гориво руският изтребител изминава до 2100 километра.

Към момента България разчита на руските изтребители МиГ-29 за охраната на въздушното си пространство, докато не пристигнат самолетите F-16 Block 70 на американската компания Lockheed Martin. Поръчката е за 16 машини, като първата партида се очаква да пристигне през 2025 г.