Запор на последната заплата от съдебен изпълнител – за това се оплакват останали без работа граждани на националния омбудсман Диана Ковачева и търсят защита.

До миналия месец Мария Желязкова от Варна работи в магазин за дрехи втора употреба, но вече е съкратена. Тя няма да получи последната си заплата в пълен размер, защото е получила запор от частен съдебен изпълнител. 

„На 13 март, в деня, в който обявиха извънредното положение, се оказа, че са ми наложили запор на сметката. След като звъннах на въпросната съдия изпълнителка, разбрах, че е наложен заради дълг на майка ми, която е покойница“, обяснява Мария.

След една седмица тя е съкратена от работа.

По собствена инициатива частните съдебни изпълнители прекратиха налагане на запори след обнародването на Закона за извънредното положение, но официално законът влиза в сила от 24 март, а не на 13 март, когато извънредното положение беше предложено.

„След 24 март не могат да се налагат тези действия спрямо физически лица: публичните продани, въводите във владение и описите на вещи, включително недвижими имоти, както и да се спрат налагането на запори на банкови сметки, трудови възнаграждения, пенсии на физически лица“, посочи шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) Георги Дичев.

Вече наложените запори обаче, остават.

Кредиторите са всякакви хора, включително такива, които остават без работа и имат нужда от средства точно в този момент, каза още Георги Дичев. 

Националният обмудсман получава множество жалби от граждани, които вече имат стари запори.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-често те оплакват се, че са съкратени и последните им заплати не са защитени за разлика от хората, изправени пред запор след 24 март.

Пенсионерите със запори също се жалват, че остатъкът от дохода им, който не се удържа, може да се получи само в клон на банка, но не и на банкомат.  

От камарата на ЧСИ съветват всеки гражданин, който е изпаднал в затруднения, да се обърне към конкретния изпълнител и ако затруднението му е свързано с кризата от COVID-19, ще получи разбираме и отсрочка от задълженията си.  

  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!